AcasăNewsAnalistii economici: Scapati de euro, cumparati dolari!

Analistii economici: Scapati de euro, cumparati dolari!

Mugur Isarescu este hotarat sa tina cursul valutar sub 5 lei/euro

Analistii economici estimeaza ca fuga de euro va permite revenirea in prim plan a dolarului SUA. Guvernatorul Mugur Isarescu estimeaza chiar o paritate de 1:1 cu moneda unica, dar sustine ca BNR nu va permite atingerea unui curs de 5 lei/euro.

Mugur Isarescu este hotarat sa tina cursul valutar sub 5 lei/euro

Analistii de peste Atlantic se intrec in ultima vreme sa cante prohodul monedei unice, iar unii, printre care si economistul american Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, o spun pe sleau: scapati de euro, cumparati dolari! Summers sustine ca, in aceasta perioada, guvernele ar trebui sa se imprumute in dolari SUA. „Guvernul SUA poate imprumuta (a se citi poate oferi bonuri de trezorerie n.r.) cu dobanzi de 0,5%/an (0,62% potrivit cotatiilor de ieri – n.r.) pentru o perioada de cinci ani, cu 1,5%/an (1,75% ieri – n.r.) pentru 10 ani si cu 2,5%/an (3% la valoarea actualizata – n.r.) pentru 30 de ani”, a  precizat Summers intr-un articol din Washington Post. El a admis ca dobanzile sunt mai mari decat in Germania, dar a recomandat guvernelor sa se imprumute cat mai mult, evident in dolari, avand in vedere criza euro.

La 5 lei/euro nu se ajunge!

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recunoscut ieri ca moneda europeana se depreciaza, iar daca in 2008 euro se intarea fata de dolar, acum e invers. „Suntem cu ochii la euro/dolar. Acum se duce spre 1,2 (dolar/euro – n.r.) poate chiar 1,1. Daca se intampla ceva in Grecia, se duce deja la 1,1 sau 1 (cursul dolar/euro – n.r.)”, a spus ieri Isarescu. El a atentionat insa ca romanii nu vor plati prea curand 5 lei/euro. „Cred ca risca cei care vorbesc despre o prognoza aproape fireasca a cursului de 5 lei/euro”, a avertizat guvernatorul BNR, lasand sa se inteleaga ca nu se va ajunge la acest curs.

[poll id=”275″]

author avatar
Arpad Dobre
704 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger