AcasăNewsAnalistii britanici avertizeaza: Leul este amenintat in continuare de criza politica ...

Analistii britanici avertizeaza: Leul este amenintat in continuare de criza politica

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine un curs leu/euro echilibrat

Moneda  nationala si-a revenit de la 4,61 de lei/euro vineri la 4,55 de lei/euro ieri. Cu toate acestea, analistii straini avertizeaza ca moneda unica va inregistra cursuri de peste 4,64 de lei/euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine un curs leu/euro echilibrat

In opinia analistilor britanici de la Capital Economics, motivele principale sunt rezultatele referendumului si previzibila instabilitate politica din perioada imediat urmatoare. Un studiu al companiei britanice de consultanta releva ca, daca guvernul va continua cu demersurile de inlaturare a presedintelui tarii, ar putea urma noi sanctiuni din partea Comisiei Europene (CE) pe linia fondurilor europene. Reamintim ca CE a solicitat deja returnarea a peste 141 de milioane de euro, suma fiind descoperita „intamplator” in timpul pregatirii referendumului de demitere a presedintelui Romaniei. O alta amenintare ar putea veni din partea FMI si UE, prin blocarea sumelor negociate prin acordul preventiv, de 1,8 miliarde de euro.

Revigorarea leului si a creditarii

BNR a anuntat ieri un curs valutar de 4,55 de lei/euro, in scadere cu aproape sase bani fata de vineri, dar dealerii pun aprecierea pe seama lipsei cererii pe piata interbancara. Pe de alta parte, BNR a inceput sa „pompeze” miliarde de euro spre bancile comerciale. Acestea au obtinut ieri imprumuturi pe o saptamana in lei echivalente cu aproape trei miliarde de euro, in conditiile in care in operatiunile repo (credite garantate cu obligatiuni de stat) anterioare, BNR a oferit cel mult 1,8 miliarde de euro. Poate fi un semn de repornire a creditarii economiei sau poate bancile se pregatesc sa cumpere mai multa valuta in zilele urmatoare, devalorizand astfel leul, asa cum  a estimat Capital Economics.

author avatar
Arpad Dobre
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger