AcasăNewsANAF publică „lista ruşinii”. Cum afli dacă lucrezi la o firmă cu...

ANAF publică „lista ruşinii”. Cum afli dacă lucrezi la o firmă cu datorii la Fisc

anafANAF publică „lista ruşinii”. Cum afli dacă lucrezi la o firmă cu datorii la Fisc

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica în această lună lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale.

În „lista ruşinii” sunt incluse firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în T4 2022. Obligaţiile fiscale pentru T4 2022 sunt aferente perioadei octombrie – decembrie 2022.

Ce firme sunt incluse pe „lista rușinii”

În cadrul listei sunt incluse doar firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus.

Pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect, conform site-ului ANAF.

Sunt publicate obligaţiile fiscale restante totale care depăşesc următoarele plafoane:
a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.

Cum se vor face controalele ANAF din 2023

Agenția Națională de Administrare Fiscală va schimba din 2023 modul în care desfășoară inspecțiile fiscale. Șeful instituției a venit în acest sens cu detalii și a spus ce trebuie să facă contribuabilii pentru a nu mai fi controlați niciodată.

„Într-adevăr, ANAF-ul a făcut încă un pas pe drumul de modernizare și de a îmbunătăți relația pe care o are cu contribuabilii. Practic, niciun contribuabil nu va mai intra în inspecție fiscală decât pe baza unei analize de risc, iar în prealabil va primi o notificare de conformare în care i se va spune problemele pe care le are.

Are la dispoziție acest contribuabil, fie că e persoană juridică, fie că e persoană fizică, 30 de zile să vină să-și depună declarațiile rectificative sau să-și clarifice problemele pe care le are.

Vreau să vă explic că începând de la 1 ianuarie orice contribuabil va parcurge întâi 2 etape pregătitoare înainte de a începe inspecția fiscală și dacă el respectă aceste 2 etape nu va mai fi controlat niciodată.

Deci el primește această notificare de conformare, dacă vine și-și rezolvă problemele și plătește, își depune declarațiile, nu mai mergem în control. Dacă nu face acest lucru, va primi un aviz de inspecție fiscală.

De la data comunicării avizului de inspecție fiscală până la începerea controlului efectiv, la fel, are posibilitatea să-și depună declarații rectificative, să-și rezolve situația fiscală și atunci controlul nu mai începe.

Dacă nu face nici acest lucru, atunci va începe inspecția fiscală generală și va fi controlat la toate impozitele și taxele pe perioada de prescripție”, a explicat preşedintele ANAF, Lucian Heiuș, la Antena 3 CNN.

author avatar
Andreea Vlad
297 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger