AcasăNewsANAF propune o modificare importanta

ANAF propune o modificare importanta

Reprezentantii Fiscului propun modificarea proiectului de ordin pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoare adaugata cu optiune de rambursare.

Iata ce transmit oficialii ANAF:

„Potrivit principalelor directii de actiune ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in anul 2017, destinate cresterii nivelului colectarii veniturilor bugetare, la punctul 11 s-a stabilit „reducerea numarului inspectiilor fiscale efectuate pentru solutionarea deconturilor negative cu optiune de rambursare si utilizarea corespunzatoare a fondului de timp astfel disponibil prin diminuarea numarului de deconturi cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata soluþionate cu control anticipat”.

In acest scop ANAF propune printr-un proiect de ordin cateva modificari ivite din necesitatea creºterii gradului de predictibilitate privind existenþa riscului fiscal real privind efectuarea unei rambursari de TVA necuvenite, iar reglementarea este de natura sa conduca, atat la soluþionarea cu celeritate a solicitarilor contribuabililor, cat ºi la o utilizare eficienta a resurselor administraþiei fiscale.

Potrivit prevederilor art.169 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pe valoarea adaugata solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, depuse in cadrul termenului legal de depunere, se ramburseaza de organul fiscal central, potrivit procedurii si conditiilor aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Din aceste prevederi rezulta ca, in situaþia in care din informaþiile deþinute, organele fiscale constata existenta unui risc pentru o rambursare de TVA necuvenita, solicitarile de rambursare ale persoanelor impozabile se solutioneaza dupa efectuarea inspectiei fiscale anticipate.

Pentru aplicarea acestor prevederi, s-au stabilit, prin Procedura de soluþionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu opþiune de rambursare, reguli pentru constituirea bazei de date speciale privind persoanele impozabile pentru care organele fiscale au stabilit risc fiscal.

Potrivit actualelor prevederi procedurale, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3699/2015, in aceasta baza de date speciala sunt inscrise persoanele impozabile despre care organele de inspecþie fiscala sau organele cu atribuþii de administrare fiscala au informaþii ca prezinta un risc fiscal mare pentru rambursarea TVA.

In vederea cresterii gradului de acurateþe a procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, se considera necesar ca  baza de date speciala sa cuprinda  informatii privind existenþa unui risc fiscal cu privire la rambursarea de TVA, transmise de structurile cu atributii de inspectie fiscala, de administrare fiscala, Directia generala juridica sau structurile juridice teritoriale si Directia generala antifrauda fiscala.

Avand in vedere ca, pentru decontul care prezinta un risc fiscal mare, rambursarea se efectueaza in urma unei inspecþii fiscale ºi ca alineatul (9) al art.169 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, prevede ca: ”(9) In cazul inspecþiei fiscale anticipate, efectuate pentru soluþionarea deconturilor cu suma negativa de TVA, prin excepþie de la prevederile art. 117, perioada supusa inspecþiei fiscale va cuprinde exclusiv perioadele fiscale in care s-au derulat operaþiunile care au generat soldul sumei negative a taxei….”, este imperios necesar ca, pornind de la informaþiile cuprinse in baza de date speciala, sa se efectueze o analiza distincta. pentru a se stabili daca, intr-adevar pentru decontul respectiv, exista riscul unei rambursari necuvenite.

Analiza se va efectua pornind de la informaþiile care au condus la inscrierea persoanei impozabile in baza de date speciala, raportate la soldul sumei negative solicitat la rambursare ºi avand in vedere orice alte informaþii relevante care pot configura sau nu existenþa unui risc fiscal constand intr-o rambursare necuvenita, risc ce poate fi verificat ºi identificat de catre organele de inspecþie fiscala in cadrul unei acþiuni de inspecþie.

Totodata, pentru a asigura aplicarea unitara a Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, se propune ca prin aceasta sa fie prevazute, expres, atat situatiile/motivele care stau la baza stabilirii riscului fiscal pentru persoanele impozabile si, implicit, pentru inscrierea in baza de date speciala, cat si situatiile/motivele pe baza carora organele fiscale pot radia din aceasta baza de date persoanele impozabile.

Aceasta propunere de modificare a proiectului de ordin face parte din planul asumat de ANAF si prezentat Guvernului Romaniei in vederea cresterii incasarilor si a conformarii voluntare”.

author avatar
Andrei Coman
233 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger