AcasăNewsANAF obliga asociatiile de propietari sa achite datoriile FAPR

ANAF obliga asociatiile de propietari sa achite datoriile FAPR

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a trimis recent o instiintare catre o asociatie de proprietari din Bucuresti (din zona Mihai Bravu), privind infiintarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti. In cauza este vorba de debitorul Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), condusa de Radu Opaina, iar presupusele datorii ale asociatiei catre FAPR ar reprezenta impozite si contributii aferente angajatilor si angajatorilor. Problema este insa ca acociatia respectiva nu mai este membra a Federatiei de cinci ani, iar anterior nu a avut nicio relatie contractuala cu FAPR.

Documentul emis de ANAF arata clar ca inspectorii fiscali vor sa recupereze de la membrii FAPR datoriile federatiei conduse de Radu Opaina

Potrivit adresei 1/26.05.2015, ANAF a instiintat (indirect) asociatia de proprietari ca, in baza art 149, alineat 5 din Ordonanta Guvernului 92.2003, privind Codul de procedura fiscala, republicata, se infiinteaza poprirea asupra sumelor de bani datorate de asociatie, cu orice titlu, debitorului urmarit  FAPR. Precizam ca instiintarea nu fost trimisa direct asociatiei respective, ci la banca unde aceasta are deschise conturile. Practic, oamenii au aflat de la functionarii bancii, nu de la ANAF, cum era legal, despre instituirea popririi.

Radu Opaina

Concret, in adresa ANAF  se arata ca sumele datorate trebuie returnate in conturile specificate la Trezorerie, natura obligatiilor fiscale fiind urmatoarea:

–         salarii (cuantumul sumei datorate): 3.419 lei;

–         venituri din alte surse: 18 lei;

–         CAS angajator: 513 lei;

–         CAS angajat: 1.848 de lei;

–         accidente munca: 87 de lei;

–         somaj angajat: 98 de lei;

–         somaj angajator: 19 lei + 98 de lei;

–         fond garantare: 46 de lei;

–         sanatate angajator: 78 de lei + 1.315 lei;

–         sanatate angajat: 1.389 de lei.

Conform ANAF, rezulta un total de plata de 8.928 de lei, suma pusa – potrivit precizarilor Fiscului – in carca asociatiei de proprietari.

Impunere neintemeiata

Asociatia respectiva a fost membra FAPR pana in urma cu cinci ani, cand a incetat sa mai achite cotizatia lunara, dupa ce proprietarii au constatat ca Federatia nu le mai reprezinta interesele. Ei nu au notificat in acest sens organizatia condusa de Radu Opaina, ci, pur si simplu, nu au mai platit contributia de 30 de lei pe luna (ar rezulta 1.800 de lei neachitati in cinci ani). Conform conducerii asociatiei, aceasta nu a avut nicio alta relatie contractuala cu FAPR, de genul solicitarii de servicii de administrare, cenzorat, plati de facturi sau reprezentare in fata furnizorilor de servicii de utilitati (apa-canal, energie electrica, RADET, salubrizare etc.). Cu toate acestea, ANAF a decis poprirea conturilor pentru datorii care nu apartin asociatiei si, dupa cum apar in instiintare, sunt debite ale FAPR catre stat. Putem doar banui ca si ceilalti membri ai FAPR au primit (sau vor primi) instiintari similare, asa ca sunt necesare cateva clarificari.

Intrebari pentru Radu Opaina

Cotidianul NATIONAL a incercat, vineri, sa ia legatura telefonic si pe mail cu seful FAPR, dar am primit doar un sms prin care eram instiintati ca, pentru orice solicitari, sa revenim luni (azi). Domnule Radu Opania, credem ca ar fi util sa raspundeti  la urmatoarele intrebari:

–  Aveti cunostinta de modul in care asociatia de proprietari mentionata a ajuns, in urma obligatiilor fiscale neachitate ale FAPR, sa aiba poprire pe conturile sale bancare? Concret, ati transmis vreun document catre ANAF in acest sens? Cu ce drept ori in baza carei prevederi sau obligatii legale?

– Daca raspunsurile la prima intrebare sunt negative, vi se pare normal – sau este cuprins undeva in statutul FAPR – ca membrii asociatiei dumneavoastra sa raspunda solidar, material, pentru incalcarea Codului Fiscal de catre conducerea (executiva, contabila, manageriala etc) FAPR ?

 

author avatar
National
3.912 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger