AcasăNewsANAF impune noi obligații pentru români. Ce categorie va fi afectată de...

ANAF impune noi obligații pentru români. Ce categorie va fi afectată de măsurile Fiscului

anafANAF publică „lista ruşinii”. Cum afli dacă lucrezi la o firmă cu datorii la Fisc

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat miercuri, 5 octombrie, faptul că românii care sosesc sau pleacă în România sunt obligați să completeze o serie de documente în vederea stabilirii rezidenței fiscale.

Potrivit anunțului făcut recent de către ANAF, persoanele fizice care sosesc sau pleacă din România pentru o perioadă ce depășește 183 de zile trebuie să depună documentele pentru stabilirea rezidenței fiscale.

Noi obligații pentru românii plecați în străinătate

”Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii persoane fizice care sosesc /pleacă, în/din România pentru o perioadă ce depășește în total 183 de zile că, în vederea stabilirii rezidenței fiscale, au obligația depunerii la Agenția Națională de Administrare Fiscală a Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România sau, după caz, a Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, a fost mesajul transmis de către ANAF.

Instituția a spus că persoanele aflate în cauză pot găsi formularele pentru stabilirea rezidenței fiscale în format electronic. Documentele pot fi transmise tot online, se pot depune personal sau se pot depune prin împuternicit, la registratura instituției sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Apar două noi formulare

Formularele respective au denumirile Z015 – Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România și Z017 – Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România.

Chestionarele completate electronic se depun prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro , respectiv pe portalul www.anaf.ro , prin Spaţiul Privat Virtual (SPV).

”Ca urmare a depunerii Chestionarelor mai sus menţionate, Agenția Națională de Administrare Fiscală analizează îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă fiscală în funcţie de situaţia concretă a fiecărei persoanei, stabileşte rezidenţa fiscală şi transmite contribuabililor Notificări privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă”, a mai transmis Agenția Națională de Administrare Fiscală.

author avatar
Andreea Vlad