AcasăNewsANAF, abuzuri peste abuzuri

ANAF, abuzuri peste abuzuri

Un raport facut de FMI spune negru pe alb ca Fiscul romanesc a sarit rau calul. Critica ”made in FMI” le-a dat curaj politicienilor nostri, care au inceput si ei sa scuture cojocul ANAF-ului.

Prima care a citat din raportul FMI mai ceva ca din Biblie a fost Alina Gorghiu. Raportul releva existenta unor ”probleme de sistem” in cazul ANAF, probleme care tin nu numai de mentalitatea inspectorilor pusi sa-i verifice pe marii contributori, ci si de ”suprareglementarea procedurala”, a atacat co-liderul PNL. ”Oamenii de afaceri se plang de ani de zile ca sunt hartuiti si fortati sa accepte un sistem care nu doar ca nu ii motiveaza, ci din contra, ii abuzeaza”, confirma acum Gorghiu, lasand-o mai moale cu odele ridicate anticoruptiei. ”Cand un expert iti spune ca faci controale dupa ureche, avand drept criteriu data ultimei verificari sau o cerere din partea Curtii de Conturi, cand inspectorii tai stau o jumatate de an la acea inspectie de frica sa nu fie ei sanctionati pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu sau cand eficienta acelor verificari este de doar 10%, poate ca ar trebui sa se revada modul in care statul in acest caz raspunde rolului sau”, concluzioneaza liberala care, daca tot s-a apucat sa ia activitatea ANAF la puricat, nu uita sa pomeneasca si de ”resursele enorme” irosite de Fisc pe ”inspectii neproductive”. Iar pentru ca sa fie in ton cu alegerile care bat la usa, Alina Gorghiu s-a grabit sa anunte si ca PNL va lansa in dezbaterea publica o serie de masuri menite sa sprijine mediul de afaceri. Sau ce a mai ramas din el.

Abuzuri si  plangeri penale pe banda rulanta

Conform legii, sumele stabilite in plus de controalele fiscale, prin decizii de impunere, devin executorii si trebuie platite, iar contestarea lor este suspendata daca inspectorii inainteaza si o sesizare penala. Motivul: cauza penala suspenda, pana cand instanta emite o hotarare definitiva, solutionarea contestatiei impotriva actului fiscal. ANAF s-a decis sa profite si a inceput sa depuna in lant plangeri penale inclusiv pentru erori minore in declaratiile fiscale , fapt care a dus la nesolutionarea a mai mult de jumatate din contestatiile depuse de contribuabili in anul 2015. Situatia este confirmata si de deputatul PNL Andreea Paul, care cere acum stoparea ”sarabandei” plangerilor penale depuse de ANAF. Mai mult, liberala spune ca un sfert dintre dosarele mai vechi depuse de ANAF au fost solutionate, definitiv, in favoarea contribuabililor si apreciaza ca, data fiind ”avalansa de dosare remise (de ANAF – n.r.) in ultimii 4 ani”, acest raport se va modifica tot in favoarea platitorilor de taxe. Ca sa se termine odata cu aceasta moda a dosarelor penale practicata de ANAF, Andreea Paul propune solutionarea administrativa a dosarelor fiscale de catre Directoratul general de solutionare a contestatiilor (DGSC), nu de instantele judecatoresti. Si tot in vederea unei ”oxigenari rapide a mediului de afaceri”, Paul avanseaza ideea infiintarii tribunalelor fiscale si/sau a institutiei avocatului contribuabilului.

Firmele trebuie doar impozitate, nu si omorate

Ca Fiscul romanesc este pe cai total gresite o recunosc si sindicalistii din domeniu. Care sustin insa ca abuzurile inspectorilor ANAF sunt determinate de evaluarea lor in functie de sumele atrase suplimentar. Mai exact, inspectorii trebuie sa gaseasca orice chichita pentru a amenda firmele, ba chiar ”sunt trasi la raspundere daca nu gasesc probleme la unii contribuabili”, dupa cum reclama sindicalistii din domeniu. Presiuni care i-au determinat pe inspectorii ANAF sa aiba ”un comportament disfunctional” si pe multi romani sa ajunga sa-si inchida afacerile. Cu atat de mari probleme la ANAF, repercursiunile asupra mediului de afaceri sunt pe masura. Iar odata ce inclusiv FMI a dat Fiscului romanesc o bila neagra, solutia este una singura: schimbarea legii de functionare plus reglementarea din temelii a activitatii inspectorilor, renuntarea la moda dosarelor penale si trecerea la un sistem fiscal care doar sa impoziteze mediul nostri de afaceri, nu sa-l omoare.

author avatar
Simona Badulescu
1.255 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cheltuielile ocazionate de judecarea cauzelor penale pierdute de ANAF cine le suporta? ANAF, care in felul asta ce ia pe mere da pe pere, sau se varsa in sarcina statului, adica noi? Ar trebui ca ANAF sa-si suporte financiar nepriceperea si abuzurile.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger