AcasăNewsANAF a pus tunurile pe români. Fiscul are în vizor 561.000 de...

ANAF a pus tunurile pe români. Fiscul are în vizor 561.000 de persoane

anafANAF a pus tunurile pe români. Fiscul are în vizor 561.000 de persoane

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va demara din 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane.

Inspectorii ANAF vor verifica în principal veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente, ori case.

Cine sunt primii români verificați de ANAF

În prima parte a anchetei sunt avute în vedere circa 215 persoane. Președintele ANAF Lucian Heiuș spune că în acest prim lot, cea mai mare diferență între venitul declarat și cel estimat de ANAF este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro.

Specialiștii cifrează undeva în jur la 15 miliarde de euro pe an, evaziune fiscală în România. „Și cred că toată lumea este de acord că e undeva în jurul acestei cifre”, spune șeful ANAF, care a precizat că verificările se vor face pornind de la niște elemente pe care Fiscul le are în bazele de date.

Cum se vor face verificările

Heiuș a explicat și modul în care se vor face verificările. „Există protocoale între ANAF și băncile din România și avem acces la conturile personale. Vedem cu cât ai început, la cât s-a ajuns. E un lucru simplu de obținut.

Mai departe, am verificat, pentru că în România se practică acest lucru, asociați care își împrumută propriile societăți. Ne-am uitat, și avem bilanțul, avem toate datele în bazele ANAF-ului, și am văzut cu cât și-au creditat propriile societăți persoanele fizice. Ne-am uitat după aceea cu cât au crescut capitalurile propriilor societăți.

Și am încercat să identificăm și alte cheltuieli angajate. Există multe alte cheltuieli la care noi încă nu avem astăzi acces, pentru că suntem într-un prim proces de digitalizare și care va dura câțiva ani. Pornind doar de la aceste lucruri, am constatat că există această diferență între venitul declarat și venitul pe care noi l-am estimat că ar fi trebuit să-l ai.”, a declarat președintele ANAF la Digi 24.

Legea spune că dacă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanţă la declarare şi există un risc în acest domeniu.

author avatar
Andreea Vlad