AcasăNewsAmnesty International denunta ”esecul rusinos” al Europei in problema emigrantilor

Amnesty International denunta ”esecul rusinos” al Europei in problema emigrantilor

Fluxul migratoriu pe Mediterana a devenit o bomba cu ceas pentru UE

Organizatia a denuntat, ieri, esecul comunitatii internationale in fata ”celei mai grave crize a refugiatilor dupa cel de-al doilea razboi mondial”.

Fluxul migratoriu pe Mediterana a devenit o bomba cu ceas pentru UE

”Din Marea Andaman in Marea Mediterana, oamenii mor cautand disperati un trai sigur”, a acuzat Salil Shetty, secretar general Amnesty International, intr-un raport publicat ieri. ”Criza refugiatilor este o provocare majora a acestui secol dar raspunsul comunitatii internationale este un esec rusinos. Avem nevoie de o reforma radicala pentru a crea o strategie mondiala coerenta”, a pledat acesta. ”Actuala criza a refugiatilor nu va fi rezolvata daca comunitatea internationala nu recunoaste ca este o problema mondiala care necesita ca statele lumii sa-si intensifice semnificativ cooperarea internationala”, a urmat oficialul Amnesty International (AI).

”Nici o tara nu trebuie lasata singura”

Shetty a indicat ca AI a facut cateva recomandari comunitatii internationale, intre un fond pentru refugiati si un angajament colectiv pentru reinstalarea a patru milioane de refugiati in viitorii patru ani, arata AFP. Situatia este ”disperata” pentru patru milioane de refugiati sirieni, din care 95% traiesc in Turcis, Liban, Iordania, Irak si Egipt, subliniaza AI. ”Nici o tara nu trebuie lasata singura in fata unei crize umanitare masive doar pentru ca partajeaza o frontiera cu o tara aflata in conflict”, a estimat Salil Shetty. In privinta crizei emigrantilor in Mediterana, AI a salutat masurile luate de tarile UE pentru a intari operatiunea Triton dar a cerut mai mult, in special crearea de cai de sosire legale pentru refugiati. Comisia europeana a decis in aprilie triplarea fondurilor operatiunii Triton.

Italia ameninta cu ”Planul B”, in defavoarea UE

Premierul Italiei, Matteo Renzi, a carui tara se afla, geografic, in prima linie in calea emigrantilor, a criticat, duminica, lipsa de solidaritate a altor tari UE, amenintand cu ”un plan B”, care ”va afecta in special Europa”. Chiar daca nu a oferit detalii, se poate presupune ca aceasta ar consta pur si simplu in a-i lasa pe emigrantii care debarca in Italia sa plece unde vor in spatiul Schengen. Incepand cu ianuarie, 100.000 de emigranti au sosit in Europa pe mare, din care 54.000 in Italia si 48.000 in Grecia. Comisia europeana a propus activarea unui mecanism de urgenta pentru repartizarea de maniera obligatorie a 40.000 de persoane pe teritoriile unor tari UE, in functie de anumite criterii.

 

author avatar
Tudor Borcea
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger