AcasăNewsAlegeri prezidentiale in Statele Unite

Alegeri prezidentiale in Statele Unite

Americanii decid marti ce candidat merita scaunul de presedinte. Sistemul lor de votare este unul indirect, vechi de peste 200 de ani, in care cetatenii aleg electorii care sa voteze presedintele.

Cei care merg marti la vot nu il aleg pe Obama sau pe Romney, ci un numar de electori pentru fiecare stat. Abia acestia voteaza mai departe presedintele SUA. In America exista si posibilitatea unui vot anticipat, dar numaratoarea voturilor se face odata cu cele din toata tara. Chiar Barack Obama a votat acum aproape doua saptamani, in fieful sau din Chicago.

Urnele s-au deschis in mod oficial marti dimineata. Americanii cu varsta de peste 18 ani s-au inregistrat cu mult inainte de alegerile din 6 noiembrie. Sunt insa si state ca Minnesota, Rhode Island, unde cetatenii se pot inregistra in aceeasi zi. Acest proces se desfasoara in fiecare din cele 50 de state, la care se adauga Districtul Columbia.

Nu intotdeauna candidatul care obtine cele mai multe voturi este si cel care ajunge presedinte la Casa Alba. Exista pentru fiecare stat un numar de electori, iar numarul lor este determinat de totalul cetatenilor cu drept de vot al fiecarui stat. Exista trei exceptii in care presedintele nu a fost votat de alegatori dar a ajuns la putere prin alegerea electorilor. Acestia sunt  Rutherford B. Hayes in1876, Benjamin Harrison in1888 si George W. Bush in anul 2000.

Zece state americane au numarul de electori necesar pentru alegerea presedintelui. Cel mai mare stat cheie in alegeri este Florida, care dispune de 29 de electori, Pennsylvania are 20 de electori, Ohio are 18. Tot cu putere de decizie sunt si Carolina de Nord, cu 15 electori, Virginia, cu 13, Wisconsin cu 10 electori, Colorado cu 9 electori, Iowa si Nevada cu 6 electori si New Hampshire, cu 4 electori.

Desi rezultatele votului cetatenilor va fi public imediat, electorii se intalnesc oficial in luna decembrie pentru a stabili cine este noul presedinte al SUA.

author avatar
Alina Costache
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger