AcasăNewsAmericanii ii ataca pe rusi la Katyn

Americanii ii ataca pe rusi la Katyn

Sovieticii au exterminat la Katyn elita militara poloneza

Arhiva Nationala a Statelor Unite a declasificat „Dosarul Katyn”, referitor la masacrarea a 22.000 de polonezi la Katyn de catre sovietici.

Sovieticii au exterminat la Katyn elita militara poloneza

Rusii au negat intotdeauna acest masacru, pe care l-au pus pe seama nazistilor, care ocupasera si ei zona. Manevra americanilor este un „atac” la adresa rusilor, dupa ce, din 1992, Departamentul american de Stat a sustinut ca nu are „dovezi incontestabile” despre crimele din 1940. Cele peste 1000 de documente publicate acum dovedesc contrariul. De ani de zile, polonezii sustin ca Administratia americana a musamalizat „cazul Katyn” – in care este vorba de uciderea elitei militare si intelectuale a Poloniei, de catre sovietici – pentru a nu tensiona si mai tare relatiile cu rusii.

Documentele publicate acum, intr-un moment tensionant, in care Rusia se opune strategiei aliantei occidentale in ceea ce priveste Siria si Iranul, atesta vinovatia rusilor in masacrul de la Katyn. Toate documentele si hartile din acea vreme se gasesc pe www.archives.gov. Printre acestea, sunt si marturiile a doi prizonieri americani, care au transmis mesaje secrete despre crimele comise de rusi.

author avatar
Adina Mutar
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger