AcasăNewsAmericanii au lasat Crimeea in mainile lui Putin

Americanii au lasat Crimeea in mainile lui Putin

Liderii ucraineni aflati la putere dupa inlaturarea fostului presedinte Viktor Ianukovici au solicitat un ajutor militar Statelor Unite pentru a impiedica secesiunea peninsulei.

Kievul a cerut un ajutor militar SUA pentru a interveni in Crimeea, informeaza agentia Bloomberg, care citeaza surse din interiorul Casei Albe, noteaza Sputnik.

Administratia provizorie de la Kiev ”studia  posibilitatea de a desfasura forte militare impotriva trupelor rusesti din peninsula, dar Washington a lasat clar sa se inteleaga ca un asemenea scenariu este de evitat”.

Tarile Uniunii Europene au adoptat o pozitie similara, afirma Bloomberg. Potrivit agentiei, Washington a justificat raspunsul sau prin mai multe argumente, intre care ”statutul provizoriu” al autoritatilor de la Kiev, ”incapacitatea armatei ucrainene de a face fata militarilor rusi” si ”lipsa de intelegere cu privire la ce se intampla cu adevarat in Crimeea”.

Evenimentele care s-au produs in regiune, in primavara anului trecut, au luat prin surprindere administratia SUA, indica Bloomberg. ”In Kiev, mai multe voci au pledat pentru trimiterea de forte armate in Crimeea. Guvernul a cerut SUA eventualitatea unei asistente militare in favoarea Ucrainei”.

Anul trecut, Kievul estima ca o eventuala operatiune militara in Crimeea ar fi sortita esecului, fara ”o sustinere serioasa si rapida” din partea americanilor. Pe de alta parte, presedintele Petro Porosenko a anuntat ca bugetul Apararii a fost unul record in acest an (doua mililiarde de dolari), tara devenind ”mai puternica ca niciodata”. In 2015, bugetul a atins un volum comparabil cu pretul celor doua nave tip Mistral ce urmau sa fie livrate de catre Franta Rusiei, a declarat Porosenko. El a evocat si 500 de vehicule blindate si alte echipamente militare trimise de Occident Ucrainei.

author avatar
Tudor Borcea
253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger