AcasăNewsAmerica, trădată. UE + China = Love

America, trădată. UE + China = Love

Pentru prima dată în istorie, America este pusă în plan secund de intesele Europei. Uniunea a găsit un alt partener în care să aibă încredere oarbă și anunță că este pregătită să-i fie aliat de nădejde într-un viitor ce se anunță de pe acum sumbru. Dacă și Bruxellesul a ajuns să pună la îndoială supremația SUA, înseamnă că Unchiul Sam pierde teren pe câmpul diplomației și rostogolirea de pe Olimpul intangibilității n-o mai poate opri nimeni. Voci autorizate vorbesc din ce în ce mai des despre supremația Chinei, lideri importanți fac anticameră la Beijing în timp ce stau cu spatele spre Washington.

Chiar și sub impactul unei pandemii declanșate acasă la ea, China tot rămâne un exemplu, o dorință. Modul în care a gestionat situația Partidul, autoritatea lui Xi Jinping, dar mai ales loialitatea sa față de partenerii economici și promisiunile financiare făcute anumitor state (deja partenere) din Uniunea Europeană, toate au spălat de păcate obrazul Chinei.

Pe de altă parte, duplicitarul Donald Trump se vede pus la colț într-o Europă pe care nu o mai controlează decât militar. Influența Americii este slăbită de presiunile și intrigile Rusiei, dar și de tsunamiul financiar cu care China a inundat piața de pe Bătrânul continent. În timp ce Washingtonul pune taxe, suprataxe și impozite companiilor europene, Moscova oferă facilități clienților Gazprom (și nu numai), iar Beijingul aduce „cash flow” și „know-how”.

Șeful diplomației europene a dat tonul

Se mai îndoia cineva că America va pierde locul 1? Greu de crezut… Afirmația recentă a șefului diplomației UE, care avertizează că se schimbă centrul puterii globale, de la SUA spre Asia, arată că, de fapt, Europa se pregătește deja să salute noul „jandarm mondial”.

„Crește presiunea de a alege una din părți”, recunoaște Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Ba, mai mult, în contextul semnalelor că Beijingul va lua locul Statelor Unite ca centru al puterii globale, Josep Borrell îndeamnă blocul comunitar să aibă „o strategie mai robustă” față de China. Spre binele UE, ca să nu existe regrete…

La o adunare cu mulți lideri politici și diplomați din Germania, „ministrul” de Externe al UE a dat cărțile pe față: „Analiștii vorbesc de multă vreme despre sfârșitul sistemului condus de americani și sosirea unui secol asiatic. Iată, prieteni, acest lucru se petrece deja în fața ochilor noștri”.

Întrebat ce este de făcut, Borrell nu a stat pe gânduri: „Crește presiunea de a alege una din părți. UE ar trebui să urmeze propriile interese și valori și să evite să fie folosit ca instrument de către o parte sau cealaltă”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
743 afisari

4 COMENTARII

  1. ce mai e ue ,atata timp cat merkel si macron cand au mers la chinezi au vorbit pt tarile lor nu pt ue asa ca ue nici nu mai conteaza pe undeva ,poate doar astea doua tari ca niste pesti mari care a digerat si distrus restul !ha , ha ,ha !!!

  2. RE: “ China aduce „cash flow” și „know-how”
    Chiar atita lipsa de logica? China NU aduce nici um cash flow, China vrea sa cumpere din UE … know-how. Nu investeshte its own cash with its own technology, pen’ca n’are. China .. NU are know-how, except for .. ce-au furat prin JV-urile (Joint venture) din mainland. Hai gata cu ridicarea in slavi a comunismului chinez.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger