AcasăNewsAmerica sprijină protestatarii din Hong Kong

America sprijină protestatarii din Hong Kong

„Vă auzim, suntem de partea voastră”  – mesajul Senatului SUA care a adoptat un text în sprijinul manifestanţilor din Hong Kong a stârnit furia Chinei şi reprezintă încă un motiv de escaladare între Washington şi Beijing.

 

“Obiectivul SUA este de a sprijini extremiştii şi elementele antichineze violente care încearcă să semene haos la Hong Kong  cu scopul de a-şi îndeplini planul sinistru de a împiedica dezvoltarea Chinei, profitând de problema Hong Kong-ului”, a declarat Geng Shuang, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze. Ministrul adjunct de externe Ma Zhaoxu l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri interimar la Ambasada Statelor Unite, William Klein, în vederea unui ”protest solemn” şi denunţări acestui text, ameninţând cu represalii SUA în cazul în care documentul va fi adoptat într-o variantă definitivă. ‘Orice tentativă de subminare a prosperităţii şi stabilităţii Hong Kong şi de împiedicare a dezvoltării Chinei este sortită eşecului’, a avertizat diplomaţia de la Beijing. “Senatul american a trimis un mesaj clar hongkonghezilor care luptă pentru libertăţile de care sunt ataşaţi de mult timp: nu vom sta impasibili în timp ce Beijingul vă subminează autonomia”, a declarat senatorul republican Marco Rubio.

Senatorii au  adoptat în unanimitate, un text ce susţine „drepturile omului şi democraţia” în Hong Kong şi care ameninţă să suspende statutul economic special acordat de Washington fostei colonii britanice, scutite de restricţiile care se aplică Chinei continentale. Proiectul legislativ mai conţine o  măsură ce interzice vânzarea către poliţia din Hong Kong de gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte echipamente destinate reprimării manifestanţilor. „Este un pas important în ţinerea Partidului Comunist chinez responsabil pentru subminarea autonomiei Hong Kong-ului şi reprimarea libertăţilor fundamentale”, a declarat senatorul  republican James Risch. De asemenea, textul  mai prevede sancţionarea oricărei ”persoane străine” care se face vinovată de ”extrădări extrajudiciare” sau de încălcarea drepturilor omului la Hong Kong. Beijingul şi-a exprimat deja ‘extrema indignare’ după adoptarea la mijlocul lunii octombrie a unui proiect similar de către Camera Reprezentanţilor (camera inferioară a Congresului american).

Radu Jacotă

author avatar
National
108 afisari

1 COMENTARIU

  1. Protestanti!
    Ceasul eliberarii voastre de supt jugul bolsevic a batut!
    Strigati asa:
    XI E DICTATOR!
    FREE HK & FREE TIBET!
    ASTAZI IN HONG Kong maine peste tot!
    VOM MURI DAR VOM FI LIBERI!
    DE LA PIATA DIN BEIJING TANCURILE ROSII A RUGINIT!
    CINE NU SARE IA CONDAMNARE!
    apoi impartiti flori.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger