AcasăNewsAmerica, nota de plată pentru Covid-19

America, nota de plată pentru Covid-19

La sosirea în Statele Unite, coronavirusul a găsit o țară vulnerabilă și a exploatat-o ​​fără milă. Un eșec national.

Bolile cronice americane – corupția clasei politice, scleroza administrației, duritatea economiei, diviziunea și indiferența populației – nu au fost tratate de ani buni. SUA a fost învățată să trăiască cu simptomele lor, dar a fost nevoie de o pandemie ca să-și dea seama cât de grave sunt și a realiza cu uimire că este complet nepregătită, comentează Courrier International citând o analiză din The Atlantic. Criza a cerut un răspuns rapid, rațional și colectiv, dar America a reacționat ca Pakistanul sau Belarusul – ca o țară cu infrastructură insuficientă, un guvern incompetent și corupt.

Administrația Trump a pierdut două luni căutând  țapi ispășitori, teorii ale conspirației și tratamente miraculoase. Unii senatori s-au grăbit să nu prevină dezastrul, ci să profite de el într-un an electoral. În lipsa unui plan național și a instrucțiunilor consecvente, familiile, școlile și întreprinderile au trebuit să decidă singure dacă se închid sau nu. Când s-a arătat că lipsesc teste, măști, îmbrăcăminte de protecție și respiratoare, guvernatorii de stat au cerut Casei Albe să le ofere. Companiile private nu au putut să răspundă cererii iar municipalitățile au trebuit să se angajaze în licitații cu prețuri mari. Oamenii și-au scos mașinile de cusut pentru a încerca să-i susțină pe angajații spitalelor și pacienții lor. Rusia, Taiwanul și Organizația Națiunilor Unite au trimis ajutor umanitar către cea mai bogată țară din lume – o națiune cerșetoare în haosul deplin.Donald Trump a privit această criză aproape în întregime în termeni personali și politici. Temându-se pentru realegerea sa, el a susținut că această pandemie a fost un război și că a fost un președinte de război. Aceasta este a treia criză națională majoră după 11 septembrie 2011 și prăbușirea financiară din 2008. Toate au fost resimțite mai ales de americanii de rând care și-au pierdut locurile de muncă, casele și economiile și a dus la diviziuni puternice în societate, între republicani și democrați, între nativi și imigranți. Recuperarea îndelungată din ultimii zece ani a îmbogățit corporațiile și investitorii și a lăsat în urmă clasa muncitoare. Acesta a fost peisajul american la venirea virusului. Trump a achiziționat un guvern federal decimat de atacuri ideologice, părăsit de cei mai experimentați oficiali de carieră. Un bun exemplu de nihilism politic este ginerele său și consilierul principal, Jared Kushner. Un băiat de bani gata, admis la Harvard după ce tatăl său, Charles, a promis o donație de 2,5 milioane de dolari la universitate. Kushner a eșuat în calitate de proprietar de zgârie-nori și de editor de ziare, dar a găsit întotdeauna pe cineva care să-l salveze.

Dar, de când a devenit un consilier influent pentru Trump cu privire la pandemia coronavirusului, rezultatul a fost “moartea în masă”. Fiecare are propriul mod de a reacționa: pe măsură ce SUA se apropie de pragul de 100.000 de victime ale coronavirusului, Trump a fost reperat jucând golf  în weekend la clubul său din Virginia, lângă Washington. N-a mai exersat din 8 martie, însă mai mulți oameni au întâmpinat convoiul prezidențial cu degetul mijlociu ridicat. Dar și experta în coronavirus a Casei Albe, dr. Deborah Birx, și-a îndemnat compatrioții “să iasă afară , să joace golf sau tenis, dar la mai mult de un metru distanță”, însă a refuzat să discute despre reînchiderea economiei în cazul unui al doilea val al epidemiei, care, după avertismentele medicilor, va lovi cel mai posibil  în toamnă, odată cu începutul sezonului de gripă, când se așteaptă o creștere a numărului de decese. Deja SUA își plânge de două ori mai mulți morți decât în războiul din Vietnam.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
550 afisari

5 COMENTARII

  1. Articol anti Trump pe față cu tupeu in presa/media româneasca! De parca noul ambasador ar fi propus de democrati și nu de republicanii lui Trump! Vine al II-lea val de covid și al 3lea și al 20029lea!Apare roubini și proorocește-va fi o recesiune de cel putin 10 ani! Așa vor ei!

  2. As spune ca mai grav e in Anglia decat in Sua, Sua e un continent. Fatalitatile uimitoare din NY se datoreaza urmatorilor factori. NY face cat jumate din România au 9.000.000 loc, un China Town extrem de dens care a circulat nestingherita si din asia in us si in us fara masti dar si climei reci cat si rasele pestrite foarte vulnerabile din oras. Un alt posibil factor de transmitere rapid al bolii e faptul ca NY fiind un oras cosmopolit cu multi birocrati aerul ventilat posibil sa fi strecurat usor virusul. Chinezii au infectat si Italia prin Venetia la fel ca ciuma adusa de vestitul explorator Marco Polo care a adus ciuma bubonica tot prin Venetia din China. Apoi Spania infectata de italieni. La noi s-a transmis pe aceiasi filiera. Italia. Zonele fertile sunt infestate primele.

  3. Jacota, ești în afară politicii ziarului.
    Ti-A văzut cineva materialul de presa înainte de a fi postat?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger