AcasăNewsAmerica fierbe!

America fierbe!

Violente fara precedent au izbucnit, luni seara, pe strazile orasului Ferguson (Missouri) dupa ce un juriu a decis sa nu-l urmareasca in justitie pe politistul Darren Wilson care l-a impuscat , vara aceasta, pe Michael Brown, un tanar de culoare neinarmat. Mii de persoane din marile orase americane au iesit in strada. Barack Obama a facut apel la calm.

”Daca nu exista justitie, nu exista nici pace” au scandat manifestantii, dupa aflarea verdictului. Numeroase cladiri si masini au fost incendiate, multe magazine au fost devastate iar situatia a degenerat ora  de ora. Politistii au fost bombardati cu pietre si alte obiecte, in noaptea de luni spre marti, 12 imobile erau in flacari, potrivit sefului politiei comitatului Saint Louis, Jon Belmar. Acesta a numarat 150 de focuri de arma trase pe strazi, dar politistii, sprijiniti de Garda Nationala si de FBI, au rispostat doar cu gaze lacrimogene. Peste 60 de manifestanti au fost arestati. Deocamdata, nu s-a raportat vreun deces in urma violentelor.  Presedintele Barack Obama dar si familia lui Michael Brown au facut un apel la manifestatii pasnice. Guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon, a decretat insa stare de urgenta dupa ce a prevenit multimea ca a dat ordin politiei sa faca recurs la toate mijloacele disponibile ”daca manifestantii devin violenti sau ataca proprietatile private”.

Politia a primit ordin sa foloseasca „toate mijloacele”

In alte orase americane, in special in New York sau Washington, mii de oameni s-au solidarizat cu manifestantii din Ferguson. Presa a relatat ca, din Los Angeles si pana in New York oamenii , multi inarmati, au iesit pe strazi, avand loc ciocniri cu politia sau acte de vandalism. Potrivit siteului Ferguson National Response Network, protestul locuitorilor din Ferguson va fi sustinut de 120 orase americane.

Populaţia de culoare acuză rasismul

In 9 august, politistul alb Darren Wilson l-a impuscat mortal pe tanarul de culoare Michael Brown (18 ani), care nu era inarmat. Dupa trei luni de deliberare, juriul (noua albi si trei negri) a decis ca politistul sa nu fie inculpat. ”Datoria unui mare juriu este sa separe faptele de fictiune”, a declarat Robert McCulloch, procurorul comitatului St. Louis. In paralel, ancheta federala in acest caz  va continua, a declarat ministrul Justitiei, Eric Holder.

Ku Klux Klan, ridiculizat de gruparea Anonymous

KKK, care a lansat amenintari cu moartea impotriva manifestantilor de culoare din Ferguson, a pierdut controlul site-urilor sale si contului Twitter, in urma unui atac al hackerilor gruparii Anonymous. Acestia i-au ridiculizat pe cei de la KKK, dupa ce au preluat controlul asupra contului Twitter.

Ministrul francez al Justitiei il ia pe Bob  Marley in brate

Christiane Taubira, ministrul Justitiei din Franta, a reactionat virulent pe Twitter, dupa aflarea deciziei juriului. Ce varsta avea #Mickael Brown? 18 ani. #Trayvon Martin? 17. #Tamir Rice? 12. Ce varsta va avea urmatorul? 12 luni? «Ucideti-i inainte de a creste» Bob Marley”, a scris oficialul francez, parafrazand un vers din celebra melodie „I shot the sheriff a cantaretului Jamaican: ”Kill them before they grow”.

author avatar
Tudor Borcea
1.425 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger