AcasăNewsAmerica executa condamnatii cu anestezic veterinar

America executa condamnatii cu anestezic veterinar

Un negru in Alabama si un alb in Texas, ambii condamnati pentru crima, au fost executati prin injectie letala, au anuntat autoritatile penitenciarelor din cele doua state americane. Amestecul injectat a continut un anestezic folosit in mod obisnuit pentru eutanasierea animalelor.

Eddie Powell, un barbat de culoare de 41 de ani, a fost declarat mort la ora locala 18.30, in Alabama. Potrivit presei locale, el a renuntat sa mai comande o ultima masa si a cumparat o punga cu chip-uri si un sandvis de la un automat, inainte de a fi condus la camera de executie. A fost condamnat la moarte pentru ca a violat si ucis o femeie de 70 de ani, in timpul unei spargeri, in 1995.

Albul Lee Taylor, de 32 de ani, prezentat de presa locala drept un membru al bandei „Fratia ariana” din inchisorile texane, a fost declarat mort la 18.24, ora locala, la zece minute dupa ce i s-a administrat injectia letala. In vreme ce executa de trei ani o pedeapsa pe viata, pentru crima in timpul unui hold-up, el a ucis un coleg detinut de culoare, injunghiindu-l cu un cutit pe care si-l fabricase. Pentru aceasta a doua crima a fost condamnat la moarte in 2000.

Ambele executii au fost realizate cu ajutorul unui amestec de trei produse, intre care anestezicul pentobarbital, folosit de veterinari pentru eutanasierea animalelor.

Combinatia letala injectata condamnatilor era formata initial, potrivit legii, din trei produse administrate intravenos. Intai thiopental, care adoarme. Urmeaza pancuronium, care paralizeaza muschii si opreste respiratia si apoi clorura de potasiu, care opreste inima. Numai ca, din septembrie 2010, in multe state americane nu se mai gaseste thiopental, anestezicul validat de Curtea Suprema pentru executii, din cauza epuizarii stocului la Hospira, singurul laborator care il fabrica pe teritoriul american. Pentru a putea continua totusi executiile, statele americane s-au intrecut in ingeniozitate Pe 14 octombrie, Oklahoma a executat un barbat cu ajutorul unei doze de thiopental imprumutate de la un stat vecin. Iar Arizona si-a procurat doza de thiopental tocmai din Marea Britanie, pentru o executie din 27 octombrie.

Cobai umani, omorati ca niste caini

Prima executie la care s-a folosit anestezicul veterinar a avut loc pe 16 decembrie 2010, asupra lui Jonh Duty, un barbat de 58 de ani. Temandu-se ca clientul sau va fi redus la statutul de cobai, avocatii lui John Duty au incercat pana in ultimul moment sa obtina in justitie suspendarea executiei. “In absenta expertizei, a testelor clinice si a studiilor stiintifice capabile sa dea o idee asupra efectelor produsului, Dl. Duty ar deveni un subiect uman de experimentare a unei metode de executie niciodata testata pana acum”, au scris avocatii in cererea lor.

Dar utilizarea produsului a primit aprobarea unei curti de apel federale, care a decis: “pentobarbital este suficienta pentru a-i provoca condamnatului starea de inconstienta si ar fi probabil mortala in majoritatea cazurilor, daca nu in toate”. De atunci, anestezicul veterinar a intrat in „reteta” traditionala a executiilor americane.

Lee Taylor a fost al cincilea condamnat executat in 2011 in Texas, Eddie Powell, al patrulea in Alabama. Alte noua executii mai sunt programmate in Texas pana la sfarsitul anului. In 2011, Statele Unite au executat 22 de oameni.

author avatar
Adrian Patrusca
562 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger