AcasăNewsAmenzile penale, platibile in rate pe doi ani

Amenzile penale, platibile in rate pe doi ani

Munca neremunerata in folosul comunitatii poate fi prestata cel mult doua ore pe zi

Un  proiect de act normativ aflat la Parlamentul Romaniei vine cu noi prevederi in domeniul legislatiei referitoare la amenzile penale aplicabile atat persoanelor fizice, cat si celor juridice.

Munca neremunerata in folosul comunitatii poate fi prestata cel mult doua ore pe zi

Proiectul a fost adoptat deja de Senatul Romaniei si completeaza pachetul legislativ necesar aplicarii noului Cod penal si Codului de procedura penala. Conform AvocatNet, este vorba, printre altele, despre crearea unei proceduri pentru executarea pedepselor aplicabile persoanei juridice, valorificarea eficienta a modalitatii de executare a pedepsei amenzii, stabilirea rolului judecatorului delegat cu executarea etc.

Esalonarea platii

Potrivit Titlului II al proiectului de act normativ, persoana (fizica sau juridica) condamnata la pedeapsa amenzii este obligata sa achite integral amenda in termen de trei luni de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare. De asemenea, persoana (fizica sau juridica) in cauza trebuie sa comunice judecatorului dovada platii, in termen de 15 zile de la efectuarea acesteia. Actul normativ prevede ca, daca persoana condamnata nu poate achita integral amenda in trei luni, judecatorul poate dispune esalonarea platii amenzii in rate lunare, pe o perioada de maximum doi ani.

Munca fara plata sau executare silita

In cazul in care persoana condamnata nu a achitat amenda, judecatorul poate dispune prestarea unei munci fara plata in folosul comunitatii. Daca judecatorul constata neexecutarea cu rea-credinta a amenzii sau condamnatul nu isi da consimtamantul la prestarea unei munci neremunerate in folosul comunitatii, amenda se poate inlocui cu inchisoarea. In cazul persoanelor juridice nu se poate aplica prestarea de munca in folosul comunitatii, astfel ca singura posibilitate ramane executarea silita, conform Codului de procedura fiscala.

Amanarea achitarii penalizarilor

Amanarea aplicarii pedepsei amenzii este o masura nou-introdusa in legislatia penala din Romania si are in vedere o serie de alternative. Concret, persoanele condamnate pot fi obligate ca, in schimbul pedepsei cu inchisoarea, sa urmeze un curs de pregatire scolara ori de calificare profesionala, un program de reintegrare sociala sau sa presteze o activitate neremunerata in folosul comunitatii. La aceasta din urma, o zi de munca inseamna doua ore de lucru, iar activitatea nu se poate executa in timpul noptii sau in zilele de duminica si nici in zilele declarate sarbatori legale.

author avatar
Arpad Dobre
962 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger