Cauta

Amenzi uriașe! UE nu ne mai dă voie cu fose septice

Românii care nu se racordează la rețeaua de canalizare vor fi sancționați cu amenzi de până la 4.000 de lei, potrivit unui proiect de lege. Măsura îi vizează pe cei care continuă să deverseze apele uzate și dejecțiile în fosele septice, poluând, astfel, pânza freatică.

Primarii vor ca statul să plătească și racordurile individuale la canalizare

Toate fosele septice din România trebuie să dispară până anul viitor, acesta fiind ultimul termen dat țării noastre de Uniunea Europeană. Pentru a îndeplini această obligație majoră, toate orașele și comunele au demarat, în regim de urgență, lucrări de apă și canalizare, multe dintre acestea fiind finalizate. Problemele cu care se confruntă autoritățile sunt însă legate de refuzul cetățenilor de a renunța la fosele septice și de a se racorda la rețeaua de canalizare înființată. ”România are obligația să asigure extinderea sistemelor de colectare, astfel că până în 2020 să fie realizată în proporție de 100%. Operatorii regionali din țară, cărora orașele și comunele le-au delegat gestiunea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, au derulat și derulează programe de investiții care vizează extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată, cu scopul conformării cu obiectivele asumate de România. De asemenea, acești operatori regionali și-au asumat la rândul lor atingerea unor indicatori de performanță prin semnarea contractelor de finanțare pentru proiectele majore. În mod inevitabil, unul dintre acești indicatori de performanță îl reprezintă gradul de conectare la rețeaua de canalizare. Chiar dacă în momentul emiterii autorizației de construire se stipulează obligativitatea racordării la rețele în termen de 6 luni de la finalizarea construcției și chiar dacă regulamentul serviciului operatorilor prevede obligația racordării, aceste prevederi nu sunt suficiente și nu rezolvă problema utilizatorilor care nu renunță la fosele septice și refuză racordarea la rețele”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Analize la pânza freatică

Potrivit proiectului de act normativ, aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, la solicitarea reprezentantului unității administrativ-teritoriale, persoanele fizice care nu se racordează la serviciul public de canalizare existent în localitate sunt obligate să facă dovada că nu poluează solul și pânza freatică. Acest lucru înseamnă că cetățenii care nu vor să renunțe la fosele septice vor fi nevoiți să facă analizele solului și ale apei subterane, pe propria lor cheltuială, din care să rezulte că nu se produce niciun fel de poluare. Cei care nu vor putea dovedi acest lucru vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 4.000 de lei. Însă, problema pe care au semnalat-o în ultima vreme primarii localităților este aceea că oamenii nu renunță la fosele septice pentru că nu au bani pentru a se racorda la rețeaua de canalizare.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești!
  • Trump riscă să-și păteze imaginea de ”dealmaker”
  • Bolojan, premierul cu spor de realitate paralelă
  • Donald Trump s-a supărat pe Vladimir Putin. Câștigă ceva Ucraina?
  • Ascunzătorile tarifare ale războiului comercial
  • Messi, din nou pe „Camp Nou”
  • Schimbul verii în Europa, pe axa Liverpool – Real Madrid
  • S-a reperat o parte din banii lipsă din buget. Statul, țepuit de firme cu peste 90 de miliarde de lei
  • Companiile cripto se infiltrează în sistemul bancar american
  • Și batjocoriți, și cu banii luați. Bucureștenii au plătit apa rece la preț de apă caldă
  • Exit mobile version