AcasăNewsAmenzi si pedepse mai aspre pentru evaziune

Amenzi si pedepse mai aspre pentru evaziune

Lege. Documentele de evidenta contabila trebuie prezentate obligatoriu organelor fiscale, altfel, pedeapsa este de pana la sase ani de inchisoare

Contribuabilii acuzati de evaziune fiscala risca amenzi mai mari si ani grei de puscarie, daca nu respecta deciziile Fiscului sau ale instantelor.

Lege. Documentele de evidenta contabila trebuie prezentate obligatoriu organelor fiscale, altfel, pedeapsa este de pana la sase ani de inchisoare

Camera Deputatilor a adoptat recent un proiect de lege, prin care evazionistii nu mai scapa doar cu amenzi mici. Potrivit modificarilor aduse  Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale nr. 241/2005, in unele cazuri, amenzile vor fi inlocuite cu pedepse privative de libertate pana la sase ani. Legea a fost trimisa la Presedintie, iar daca va fi promulgata, va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Modificari versus prevederi actuale

Iata cateva dintre modificarile legii, selectate de expertii AvocatNet:

Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control.

Prevederea actuala: Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de la 50.000.000 de lei la 300.000.000 de lei (fapta contribuabilului… etc.).

Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.

Prevederea actuala: Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda (refuzul nejustificat… etc.)

Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

Prevederea actuala: Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda (…)

Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.

Prevederea actuala: Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la trei ani sau cu amenda (…)

Inchisoare pentru prejudicii materiale

Reglementarile adoptate recent prevad si majorarea pedepselor in cazul prejudiciilor financiare. Astfel, daca se produce un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu cinci ani. In prezent, limitele respective se pot majora cu doi ani. In cazul prejudiciilor mai mari de 500.000 euro, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu sapte ani, de la trei ani cat este limita actuala.

author avatar
Arpad Dobre
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger