AcasăNewsAmenzi pentru alarme antifurt prea zgomotoase

Amenzi pentru alarme antifurt prea zgomotoase

Alarmele auto antifurt sunt foarte utile pentru proprietarii masinilor, dar pot atrage amenzi de pana la 1.400 de lei, daca sunt prea zgomotoase.

Alarmele auto nu trebuie sa sune continuu mai mult de un minut

Legea permite montarea sistemelor antifurt sonore pe masini, dar aceste dispozitive trebuie sa respecte anumite conditii prevazute in legislatia auto.

Prevederi

Codul Rutier prevede ca semnalul emis de alarmele antifurt sonore nu trebuie sa fie mai lung de un minut, dar in majoritatea cazurilor acest lucru nu se respecta, ceea ce denota ca proprietarii auto ori nu stiu, ori incalca deliberat aceasta prevedere. Totodata, semnalul nu trebuie sa depaseasca un anumit nivel fonic. Conform unui ordin al Ministerului Sanatatii, pentru apartamente, nivelul acustic masurat in interiorul camerei cu ferestrele inchise nu trebuie sa depaseasca 35 decibeli in timpul zilei si 25 de decibeli in timpul noptii (orele 22,00-6,00). Regulamentul de aplicare a Codului Rutier interzice montarea de sisteme antifurt care se declanseaza cand pe langa masinile pe care sunt montate acele alarme trec alte autovehicule.

Sanctiuni

Codul Rutier prevede ca proprietarii de masini care incalca aceste reguli sunt sanctionati contraventional cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni. In aceasta clasa sunt cuprinse cele intre noua si 20 de puncte-amenda. Valoarea unui punct-amenda se ridica in prezent la 70 de lei, adica 10% din salariul minim pe economie (700 de lei). In aceste conditii, proprietarii pot fi amendati chiar si cu 1.400 de lei pentru o alarma auto prea zgomotoasa.

author avatar
Arpad Dobre
868 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger