AcasăNewsAmenzi mari pentru soferii neatenti la transportul copiilor si cainilor in autoturism

Amenzi mari pentru soferii neatenti la transportul copiilor si cainilor in autoturism

Desi nu este obligatoriu, scaunul special ofera siguranta bebelusilor transportati cu autoturismul

Soferii care vor incalca reglementarile Codului Rutier referitoare la transportul copiilor si animalelor de companie in autoturisme risca amenzi majorate din iulie 2013.

Desi nu este obligatoriu, scaunul special ofera siguranta bebelusilor transportati cu autoturismul

De la 1 iulie 2013, conform HG nr. 23/2013, intra in vigoare cea de a doua majorare a salariului minim brut pe tara din acest an, de la 750 de lei (valabil pana la 30 iunie 2013) la 800 de lei.  Intrucat, conform legislatieie rutiere, la baza fiecarei contraventii sta punctul de amenda, iar acesta este echivalent cu 10% din salariul minim brut pe economie, rezulta ca, din iulie, acest cuantum se va majora de la 75 de lei in prezent la 80 de lei.

Transportul copiilor cu varsta de pana la 12 ani

Conform Codului Rutier, orice copil cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centura de siguranta adaptata greutatii si dimensiunilor sale. AvocatNet precizeaza ca legislatia din domeniu interzice expres transportul copiilor de pana la 12 ani pe locurile din fata ale vehiculelor, chiar daca sunt tinuti in brate de adulti.

Grija marita pentru bebelusi

In Codul Rutier se precizeaza ca transportul in autoturisme al copiilor cu varste sub trei ani este permis daca minorii sunt asezati in  asa-numitele dispozitive de retinere omologate. Concret, este vorba de scaune speciale care sunt dotate cu sisteme de fixare in masura sa asigure confortul si siguranta copiilor. In mod uzual, scaunele respective se fixeaza de bancheta din spate cu ajutorul centurii de siguranta. Legea nu impune utilizare scaunelor speciale, insa este recomandabila folosirea acestor dispozitive, inclusiv in cazul copiilor cu varste de pana la 12 ani.

Animale de companie in masina

Numerosi soferi isi transporta in masina inclusiv animalele de companie, care, de multe ori, sunt asezate – neregulamentar- pe scaunul de langa sofer. Legea interzice acest lucru, chiar si in cazul in care animalul (cainele, pisica etc.) este tinut in brate de o alta persoana care sta pe scaunul din fata.

Penalizari

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier prevede sanctionarea cu pana la 20 de puncte amenda a soferilor care transporta copii in varsta sub 12 ani sau animale de companie pe locurile din fata ale vehiculelor. In consecinta, din iulie 2013, odata cu majorarea valorii punctului de amenda, soferii vor fi obligati sa scoata din buzunar pana la 1.600 de lei pentru incalcarea prevederilor privind transportul copiilor si animalelor in autoturisme.

author avatar
Arpad Dobre
3.057 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger