AcasăNewsAmenzi mai mari pentru lipsa certificatului ITP

Amenzi mai mari pentru lipsa certificatului ITP

Noul certificat va fi eliberat dupa efecuarea inspectiei tehnice periodice a autovehiculului

Registrul Auto Roman (RAR) a anuntat ca, din acest an, dupa inspectia tehnica periodica (ITP) a masinilor se va elibera un document suplimentar – certificatul ITP. Lipsa certificatului atrage amenzi de pana la 1.700 de lei si retinerea certificatului de inmatriculare auto.

Noul certificat va fi eliberat dupa efecuarea inspectiei tehnice periodice a autovehiculului

Reprezentantii RAR au precizat ca eliberarea obligatorie a unui certificat ITP este conforma cu prevederile Directivei 2010/48/UE de adaptare la progresul tehnic a Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind inspectia tehnica auto pentru autovehicule si remorcile acestora. Eliberarea certificatului este gratuita si se efectueaza dupa efectuarea ITP. Detinatorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie sa solicite in avans eliberarea acestui certificat, el urmand sa fie eliberat la efectuarea urmatoarei ITP. Certificatul este eliberat in limba romana, iar rubricile sunt traduse in engleza si cuprind informatii precum numarul de identificare al vehiculului, clasa vehiculului sau numarul de kilometri parcursi la data efectuarii inspectiei. Documentul nu inlocuieste anexa la certificatul de inmatriculare, care atesta efectuarea ITP si termenul de valabilitate. In cazul controalelor din trafic, soferii sunt obligati sa prezinte si noul document, in caz contrar ei fiind amendati de politisti.

Documente

Documentele necesare pentru efectuarea ITP sunt urmatoarele:

–         certificatul de inmatriculare al autovehiculului sau autorizatia provizorie de circulatie;

–         cartea de identitate a autovehiculului (in cazul in care masina este in leasing sau apartine unei societati comerciale se accepta o copie dupa cartea de identitate a masinii, stampilata de proprietar, pe care sa apara si mentiunea „conform cu originalul”);

–         cartea de identitate a conducatorului auto care prezinta autoturismul la inspectie;

–         polita RCA, valabila la data la care se efectueaza ITP.

Sanctiuni

Potrivit Codului Rutier, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a ITP a expirat constituie contraventie. Salariul minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, de la 1 ianuarie 2014, astfel ca si valoarea unui punct de amenda s-a majorat automat, de la 80 lei in 2013, la 85 de lei. In consecinta, soferii prinsi fara ITP valabila risca amenzi cuprinse intre 765 si 1.700 de lei si li se poate retine si certificatul de inmatriculare al masinii. Cei care vor sa verifice daca un autoturism are ITP valabila, o pot face accesand http://prog.rarom.ro/rarpol/rarpol.asp.

author avatar
Arpad Dobre
33.761 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger