AcasăNewsAmbulanțierii ies în stradă. Jandarmii, pregătiți de luptă

Ambulanțierii ies în stradă. Jandarmii, pregătiți de luptă

Personalul medical cel mai expus în fața Covid-19, batjocorit de autorități

Sindicatele din Ambulanță vor protesta astăzi, în fața Parlamentului, asumânu-și riscurile de a se confrunta cu Jandarmeria, care deja i-a avertizat să nu iasă în stradă. Medicii, asistenții și ambulanțierii din sistem s-au săturat să fie batjocoriți de autorități, principala nemulțumire fiind legată de acordarea selectivă a sporului de risc.

Personalul medical din serviciile de Ambulanță nu mai vrea să îmbrace combinezonul de protecție și să intervină la cazurile Covid-19. Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene au creat, prin prevederile Ordonanței 43, mari nedreptăți în ce privește acordarea sporului de risc, cei mai afectați fiind și cei din prima linie de intervenție, care au fost și sunt supuși celor mai mari pericole, spun sindicaliștii. ”Ordonanța 43, modificată în Parlament și trimisă la promulgare, nu a ținut cont de niciuna din propunerile noastre, deși toți ne-au promis că o să facă acest lucru. Practic, personalul de la serviciul de Ambulanță primește spor de risc doar dacă a intrat în contact cu un caz confirmat de Covid-19 și dacă aduce dovezi în acest sens, or pentru noi este extrem de dificil să urmărim fiecare caz. S-a creat astfel situația absurdă în care unii primesc sporul, iar alții nu, deși s-au expus la aceleași riscuri. Și pe bună dreptate, oamenii au ajuns să spună că nu vor mai interveni în cazuri confirmate sau suspecte de Covid-19. Pentru noi, aproape la toate intervențiile sunt suspecți de Covid, pentru că în România s-a testat foarte puțin, iar numărul real de cazuri este mult mai mare. În plus, noi am fost cei care au făcut trierea pacienților, dacă aveau simptome, nu îi duceam la UPU, ci direct în spitalele Covid. Noi am intrat în casele oamenilor, fără să știm nimic despre istoricul lor, în condițiile în care mulți au ascuns adevărul. Și acum ne-am trezit că, în pofida tuturor demersurilor făcute la toate instituțiile, inclusiv la Președinție, nu s-a schimbat nimic, în continuare noi trebuie să demonstrăm că am intervenit la un caz confirmat ca să primim stimulentul de risc. Mai bine nu-l dădea deloc, că așa a creat numai dezbinare și vrajbă între noi. Și nu este normal ca medicii de familie, farmaciștii și stomatologii să primească toți sporuri de risc, iar noi, care suntem cei mai expuși, să fim nevoiți să dovedim că am intrat în contact cu un caz confirmat Covid”, ne-a declarat Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România.

”Vom purta echipamentele de protecție”

Sindicaliștii spun că la protestul de astăzi, din fața Parlamentului, vor purta măști, viziere și mănuși și vor păstra distanțarea socială, plimbându-se tot timpul, pentru ca jandarmii să nu aibă motive să intervină. ”În teritoriu, colegii care sunt liberi vor protesta în instituții purtând un afiș pe care o să scrie <<PROTESTEZ>> și motivele acțiunii. La protestul din București vor fi cei 40 de lideri sindicali din toate județele. Jandarmeria deja ne-a avertizat și ne-a amenințat că nu ne va da voie să facem protestul. Noi mergem mai departe, însă, pentru că nu facem nimic ilegal. Dacă nu se va rezolva nimic nici după acest protest, vor urma mișcări mai ample după ridicarea stării de alertă”, ne-a mai precizat președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România. Potrivit Legii care modifică Ordonanța 43, personalul medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistică medicală, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu Casele de asigurări de sănătate, care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecți sau confirmați cu COVID-19, precum și medicii și asistenții medicali din unitățile școlare care și-au desfășurat activitatea prin furnizarea unor servicii de îngrijire, de aprovizionare, de îngrijire medicală şi monitorizare a persoanelor aflate în carantină vor beneficia de spor de risc de 2.500 de lei brut.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger