AcasăNewsAmbulanțele, folosite de români pe post de taxiuri

Ambulanțele, folosite de români pe post de taxiuri

Sistemul 112 românesc, copiat după o țară cu doar 2 milioane de locuitori

Medicii de la Ambulanță se plâng de faptul că tot mai mulți oameni, în special din București și Ilfov, au ajuns să sune la 112 mimând afecțiuni grave, doar pentru a fi transportați la spitale. Din această cauză se pierde foarte mult timp, necesar pentru preluarea urgențelor majore.

Sistemul 112 românesc copiat după o țară cu doar 2 milioane de locuitori

De la începutul anului și până la 1 iulie, numărul total al apelurilor primite la Serviciul de urgență 112 a fost de peste 5.700.000, din care aproape jumătate au fost apeluri non-urgente. Medicii din serviciul de Ambulanță București se plâng de faptul că au ajuns să facă servicii de taximetrie pentru oameni cu afecțiuni minore, care ar fi putut fi tratate foarte simplu. Aceștia susțin că oamenii abuzează de serviciul 112 pentru că știu că este gratuit și că medicii de la Ambulanță sunt obligați să răspundă la orice solicitare. ”În momentul de față, în București oamenii forțează sistemul prin 112. Suntem copleșiți de cazuri. De unde erau 900-1.000 pe vremea când era numai Bucureștiul, acum București cu Ilfov suntem la 1.700 de solicitări pe 24 de ore, adică enorm. Dacă nu o să reformeze sistemul și în sensul ăsta, degeaba. SMURD-ul nu a făcut decât să preia o parte din pacienți care sună la 112 și să-i verse la camerele de urgență, unde stau la coadă, pentru că sunt urgențe minore. Pacienții vor să meargă la spital și sună la Salvare cu intenția vădită de a-l duce Salvarea și a-l băga în față. Mai mult decât atât, avem zeci de cazuri zilnic în care vin din provincie până la marginea Bucureștiului, sună la 112 și solicită Salvarea ca să-i ducă la spital. Iar conform legii, eu nu am voie să refuz. Am luat o bătrână dintr-o comună unde nu s-a auzit de doctor de 20 de ani, pe care o dureau oasele, dar nu avea ceva urgent. Și ce să fac? S-o las în mașină? O iau și o duc la spital. Cine e de vină că ne-a gonit doctorii peste hotare? La 30 de kilometri de București nu mai există doctori, pe motivul că e aproape de București. E dezastru. Avem o proporție uriașă de ”cardiaci”, începând de la 17 ani. Spun că îi doare în piept și că au infarct. Te duci la solicitare, îi faci EKG, îi faci consultație, îi pui diagnostic și constați că l-a tras puțin curentul de la aerul condiționat și îl durea între coaste”, ne-a declarat dr.Ovidiu Cismaru, fost director al Ambulanței București.

Medicul de familie și-a pierdut rolul

Dr. Ovidiu Cismaru atrage atenția asupra uneia dintre cele mai importante cauze ale suprasolicitării Serviciului 112, dispariția competențelor medicilor de familie. ”Medicul de familie e transformat într-un hârțogar nenorocit care face bilete de trimitere și bagă date în calculator. Ăla nu mai este doctor.  A început să nu mai aibă legătură cu medicina, are legătură cu birocrația. În perioada de după 1989, medicul de familie avea voie să trateze. Dacă avea un bolnav cronic, nu era nevoie să-l trimită la spital, să consume și salvare și să aglomereze spitalul, ci îl trata el, că doar e medic generalist.

Paramedicii din afara țării fac o facultate de 4 ani la noi fac cursuri 4 săptămâni

Sunt niște lucruri care s-au pierdut și ne mirăm că nu avem bani la Sănătate. Dacă îi cărăm pe toți la spital și le facem analize…O pneumonie ușoară se poate trata acasă. Medicul de familie nu are interdicție în a-i trata, dar sunt ocupați cu birocrația, cu managementul cabinetelor, cu hârtii peste hârtii. Dacă era să copiem modelul suedez complet trebuia ca non-urgențele să intre în alt segment, în care operatorul îi spune solicitantului că medicul poate ajunge la consultație peste o oră-două contra sumei de 100 de euro sau un asistent medical, contra sumei de 50 de euro”, ne-a mai precizat dr.Ovidiu Cismaru.

Operatorii 112 intră la reciclare

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat o reformare radicală a sistemului apelurilor de urgență 112, care va începe cu reciclarea celor 650 de dispeceri, dar și cu suplimentarea personalului din acest serviciu. Probabil pregătirea acestora va urmări revizuirea atitudinii operatorilor atunci când se confruntă cu victime aflate în situații periculoase, în sensul unei minime consilieri psihologice și a unor indicații privind măsuri de supraviețuire până la sosirea ajutoarelor. Totodată, Arafat a promis că România va avea cel mai performant sistem de localizare a apelurilor de urgenţă al 112, care va fi implementat în următoarele opt luni de zile, va costa 600.000 de euro şi va fi achiziţionat de STS.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.504 afisari

11 COMENTARII

  1. Să ”trăiască” cei care fac legile!
    în primul rând, Salvarea să ia în drumul spre pacient, pe medicul său ”de familie”; dacă NU, medicii de pe Salvare să aibă pregătirea și capabilitatea dotării ei, să acorde primul ajutor, să elibereze PE LOC rețete și concediu medical…NU să-l trimită pe bietul om pe drumuri, până la medicul său de familie care îl trimite la specialist, etc…

    Salvarea, demult împlinește DOAR rolul de taxi până la spital UNDE lasă pacientul slăbit și vai capul lui pe holurile spitalului împuțit, alături de înjunghiați, violați sau accidentați, ĂIA având prioritate, el…putând să moară din pricină așteptării prelungite, alături de complicațiile ivite datorate mediului total ne-corespunzător, nociv, de sta pe unde se nimerește…pe o banchetă, pe scaun sau chiar pe vine, ori în picioare!

    Nu există cineva care să prioritizeze cazurile, iar cei care puteau fi lăsați la casa lor, cu tratament, stau – cu starea lor de rău – pe holuri!

  2. Concluzia este ca in opinia asistentelor si soferilor de la salvare omul trebuie sa stea la coada,doar pentru asta platim taxe…daca sunt asa sufocati de activitate poate vin in privat sa vada cum e sa platesti taxe! Dupa ce ca sunt de o greatza nemasurata,dau tratamente si emit pareri necalificate tot ei se plang,neomenia si lipsa de empatie nu au limite la mare parte dintre a esti angajati ai ambulantei de STAT. In a este inferviuri nu am vazut sa fie multumiti de ceva,incantati ca salveaza oameni,bucurosi ca sunt partea unui sistem ce ar trebui sa aduca alinare oamenilor…ar fi tare bine la inerviu sa vina cu dovada salariului si declaratia de avere,in felul acesta ii vom compatimi noi pe ei si poafe ii angajam pe salariile de bun simt din privat,poate i sa le fie mai bine decat sa trateze acesti nesimtiti care se baga in fata dupa o viata de platit taxe…poate.

  3. Nu te supara pt o simpla durere de cap poate sa ia o aspirina sau antinevralgic nu sa cheme salvarea ca el/ea sta asa de cateva zile, aia nu e urgenta si nu mori instant, o mai duci mult si bine, dar unu care are infarct sau fibrilatie atriala sau alte probleme real grave, ce crezi asteapta pt ca nu poate ajunge echipajul la el in timp util si exista posibilitatea ca ala sa intre in stop cardio respirator sau deces. Sau alt exemplu sa chem salvarea la 30 ani ca vrea EKG, alta non urgenta. Toti criticati echipajele medicale de pe ambulanta, dar nu stiti ca in acele 12 ore el poate nu a baut o gura de apa sau mancat ceva, nu mai zic de nevoii fiziologice ca suntem alergati la cazuri de genul acesta. Mai documentati’va ce este aia urgenta si dupa criticati sau comentati.

  4. Ei!
    Ai atins un punct nevralgic, Maria!
    DE CE nu sunteți uniți și de ce nu căutați să reformați sistemul DE JOS ÎN SUS?
    În PRINCIPIU…ambulanțierii (personal medical) trebuie să nu mai accepte să facă pe Taxiul, recomandând analgezice!
    NU ȘI ÎN CAZUL UNORA CU PNEUMONIE SAU EU ȘTIU MAI CE ÎI POATE ADUCE DECES PRIN PLIMBĂREALA DE LA UN SPITAL LA ALTUL, etc…

    Dacă personalul medical este pregătit temeinic și are aparatură, îi poate acorda primul-ajutor nefericitului/nefericitei, SUNÂND medicul de breaslă (familie) să facă bine să-și miște picioarele la pacientul lui, de pe urma căruia mănâncă o pîine!
    Trebuie să existe și o responsabilizare a medicului de familie prin atenționarea din partea Salvării…și, să fim serioși, s-a murit în ambulanțe, între drumurile de la Ana la Caiafa!

  5. Pai paramedicu nu stie daca chiar il doare in cur pe pacient sau mimeaza intepaturi? Atunci ai recomanzi odihna la pat sau sa-si comande taxi.

  6. Personalul operativ al ambulantelor lucreaza dupa legi si ordine ale ministerului sanatatii si vizeaza binele pacientului ,nicidecum un rau voit.Daca persoana care solicita o ambulanta doreste transpirt catre o unitate sanitara atunci acest lucru trebuie sa se faca.Nu mai scrieti tot ce va trece prin cap !Sub lucruri minore se ascund uneori probleme grave ,din acest motiv personalul de pe ambulante nu are drept de decizie pt a lasa un pacient la domiciliu.De multe ori pt a pune un diagnostic de certitudine e nevoie de analize sau examene de specialitate.Pot spune ca un abuz este din partea pacientilir cronici care periodic isi revizuiesc starea de sanatate ,invocand probleme acute.De obicei acestia sunt eternii abonati care nu pastreaza legatura cu medicii de familie si se folosesc de sistemul de urgenta.Daca nu cunoasteti legislatia ,atunci va sun ca un asistent de ambulanta nu are drept de decizie pt a nu transpirta un astfel de caz spre upu.Raspunderea lui este una penala !Si voi cei care comentati cititi intai despre ce are voie sa faca un echipaj care se prezinta la solicitare.Cat despre ce se intampla la upu,trebuie sa stiti ca ambulanta dupa ce isi preda cazul in triaj ,nu mai raspunde de ceea ce se intampla cu pacientul dupa ce a fost predat.Triajul cazurilor e facut de unitatea medicala care preia pacientii si decide prioritatea intrarii in cabinete dupa codurile stabilite de minister.Mai documentati va inainte de a va da cu parerea si mai ales ganditi va ca nu personalul de la ambulanta a creat acestana sistem!

    • Pai atunci faci alceva. Lasi cazu sa vina o ambulanta ce nu e pregatita pt urgente si cea pregatita sa urmeze o alta urgenta. Un dus intors geaba inseamna 1-2-3 vieti sau mai multe functie de distante. Vine una simpla fara dotari speciale pat oxigen scutece bandaje spirt.

  7. La nivel national ambulantele numai cu sofer nu efectueaza solicitari luate prin 112.ei fac transporturi ale pacientilor care nu sunt o urgenta ,adica au trecut de barieta upu.Acest tip de ambulanta nu piate fi trimis la o solicitare 112pt ca asa e legea

  8. Pt d na Magda…conform ordinului MS 1092 un echipaj cu asistent asta are voie sa faca …analgezice…pt ca exista o trusa unica la nivel de tara …dotata cu algocalmin si Algifen….poate si noi…prostii de la ambulanta am auzit de medicamente mai sofisticate…dar asta avem asta facem…restul vine din constiinta fiecaruia care se crede o prioritate 0 dar cu o silpa durere de cap

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger