AcasăNewsAmbasadorul SUA: "Cu cat ramane Morar in functie mai mult, cu atat...

Ambasadorul SUA: „Cu cat ramane Morar in functie mai mult, cu atat mai bine”

Mark Gitenstein

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, ca prelungirea mandatului lui Daniel Morar in fruntea DNA ar fi un lucru foarte bun, adaugand ca va fi cu atat mai bine cu cat acesta va ramane mai mult in functie.

Mark Gitenstein

Intrebat despre semnalul transmis de Ambasada SUA prin comunicatul de miercuri in care erau mentionate realizarile „impresionante” ale Laurei Codruta Kovesi si ale lui Daniel Morar, ambasadorul SUA a spus: „Sunt preocupat. Vreau sa ma asigur ca oricine ii va inlocui va avea aceleasi rezultate pe care le-au avut ei”.

El a adaugat ca nu are niciun semnal privind eventual succesori. „Spun doar ca pentru SUA este de o importanta cruciala ca oricine i-ar inlocui sa dovedeasca aceeasi calitate, integritate si independenta pe care au dovedit-o ei”, a adaugat ambasadorul SUA.

Diplomatul a mai afirmat ca daca regulile o permit, ar fi un lucru foarte bun prelungirea mandatului lu Daniel Morar in fruntea DNA, explicand ca cu cat acesta va fi mentinut in functie mai mult timp, cu atat va fi mai bine.

„Ar fi un lucru foarte bun (n.r. prelungirea mandatului lui Daniel Morar). Nu stiu daca se poate, daca nu trebuie amendata legea. Nu sunt familiar cu regulile romanesti. Dar, cu cat il tineti pe Daniel Morar in functie mai mult timp cu atat mai bine va fi”, a spus ambasadorul.

Ambasada SUA apreciaza ca mandatele procurorului general, Laura Codruta Kovesi, si procurorului sef al DNA, Daniel Morar, au avut „realizari impresionante” si incurajeaza „Guvernul Romaniei sa se asigure ca vor fi alesi succesori potriviti pentru a mentine aceleasi standarde”.

Daniel Morar

„Cooperarea cu procurorii romani a fost un alt element cheie in succesul eforturilor noastre de aplicare a legii. SUA apreciaza devotamentul, curajul si integritatea conducerii si a angajatilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ai directiilor specializate din cadrul acestei institutii, Directia nationala anticoruptie si Directia de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism. Mandatele procurorului general, Laura Codruta Kovesi, si al procurorului sef al Directiei nationale anticoruptie, Daniel Morar, expira in 2012, dupa sase ani de realizari impresionante. Incurajam guvernul Romaniei sa se asigure ca vor fi alesi succesori potriviti pentru a mentine aceleasi standarde inalte de integritate, independenta si simt al raspunderii”, se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA referitor la vizita directorului FBI, Robert Mueller, la Bucuresti.

Presedintele Traian Basescu declara, la mijlocul lunii noiembrie, ca doreste sa ii ceara procurorului general Codruta Kovesi prelungirea cu sase luni, pana la raportul CE din vara, a mandatului procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, care expira in curand.

Seful statului a mentionat, raspunzand unei intrebari, ca cel de-al doilea mandat, ultimul, al lui Daniel Morar, expira in curand, iar acesta nu va mai putea conduce DNA.

Intrebat daca ii va da lui Morar un nou mandat la sefia DNA, Basescu a raspuns: „Nu avem cum. Conform legii, seful DNA, ca si procurorul general, nu pot avea decat doua mandate de cate trei ani. Daniel Morar a avut un mandat, i l-am dat si pe al doilea in 2009. In februarie 2012 isi incheie mandatul”.

Intrebat daca acesta ar putea fi numit procuror general, Basescu a spus: „Nu numim la televizor procurorii generali”.

 

author avatar
Ciprian Purice
177 afisari
Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger