AcasăNewsAmbasadorul Germaniei: "MCV trebuie sa ramana la locul lui, stabilizeaza reforma!"

Ambasadorul Germaniei: „MCV trebuie sa ramana la locul lui, stabilizeaza reforma!”

Ambasadorul Gemaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a declarat, marti, ca, desi este constient de vocile tot mai multe care cer eliminarea MCV, considera ca mecanismul trebuie sa ramana la locul lui”, deoarece are mai multe merite decat inconveniente si stabilizeaza eforturile pentru reforma.

Diplomatul a facut afirmatia la o dezbatere despre lupta impotriva coruptiei, organizata la Bucuresti de catre Biroul pentru Afaceri Europene si Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat al SUA si Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”. El a pornit de la ideea ca Germania, Romania si SUA sunt parteneri NATO, iar Berlinul si Bucurestiul se regasesc impreuna in UE si impartasesc aceleasi valori – „libertatea, democratia, drepturile omului”.

„Sunt la fel de relevante ca oricand in trecut si totusi abordarile noastre difera putin deoarece UE are instrumente pe care SUA nu le au. MCV-ul este unul dintre aceste instrumente si merita sa ne amintim de istoricul lui. A fost creat la intrarea Romaniei in UE, in 2007, pentru ca Romania avea anumite slabiciuni in ceea ce priveste reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei care puteau preveni o aplicare corecta a legislatiei UE si ca atare CE a instituit acest mecanism pentru ajuta Romania sa licideze aceste probleme de ramanere in urma si pentru a putea verifica progresul pe baza anumitor standarde stabilite in acest scop”, a povestit von Mettenheim.

El a spus ca sunt tot mai numerosi cei care cer desfiintarea acestui mecanism insa a precizat ca personal considera avantajele acestui mecanism mai mari decat inconvenientele sale. „Vocile care cer abolirea mecanismului devin tot mai puternice in Romania”, a spus ambasadorul, adaugand ca are o anumita intelegere pentru argumentele in acest sens. „Cred totusi ca mecanismul trebuie sa ramana la locul lui, meritele lui sunt mult mai mari decat inconvenientele. El stabilizeaza eforturile pentru reforma si fara indoiala este foarte util in mainile celor care cer reforma”, a adaugat von Mettenheim.

Diplomatul german a mentionat si „initiativa anticoruptie – un mecanism de raportare si evaluare periodica a tuturor statelor membre UE in ceea priveste lupta impotriva coruptiei” care urmeaza sa fie instaurat. „Comisia va emite diagnoze privind lupta impotriva coruptiei si va propune solutii pentru aspectele critice pentru identificarea masurilor anticoruptie si intarirea increderii intre statele membre. Este primul asemenea mecanism la UE si se aplica tuturor statelor membre”, a spus ambasadorul.

El a atras atentia ca fenomenul coruptiei are un „cost economic” de circa 120 de miliarde de euro pe an.”Recent presedintele Romaniei a laudat realizariile Parchetului General spunand ca acesta este doar un inceput si desi el, presedintele, nu se uita numai la partea frumoasa a lucrurilor si la succesele inregistrate. Asta nu inseamna ca evaziunea si coruptia au fost rezolvate, dar aceasta dovedeste ca cei care cauta sa se imobateasca din criminalitate nu mai pot dormi linistiti”, a mai spus ambasadorul Germaniei.

Expertii Comisiei Europene sositi la Bucuresti in cadrul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) au avut, luni, o intalnire cu reprezentantii Ministerului Justitiei, fiind discutate, in special, chestiuni legate de cadul legislativ.

Comisia Europeana va respinge orice incercare de a lega Mecanismul de Cooperare si Verificare de procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen si va insista ca decizia finala sa fie luata cel mai tarziu in luna septembrie, a declarat, joi, presedintele CE, Jose Manuel Barroso. Declaratia a fost sustinuta la sfarsitul intalnirii cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, aflat in vizita la Bruxelles.

author avatar
Ciprian Purice
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger