AcasăNewsAmbasada SUA din Ierusalim arunca in aer Orientul Mijlociu

Ambasada SUA din Ierusalim arunca in aer Orientul Mijlociu

Actualul sediul al ambasadei SUA in Tel Aviv

Ambasada Statelor Unite in Israel va fi oficial transferata din Tel Aviv in Ierusalim in 14 mai, moment care va coincide cu cea de-a 70-a aniversare a statului evreu, o ”provocare”, au calificat palestinienii.

Actualul sediul al ambasadei SUA in Tel Aviv

”Asteptam cu nerabdare luna mai”, a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Heather Nauert. In timp ce aceasta decizie risca sa fie vazuta ca o manifestare a parti-priului pro-israelian de la Casa Alba si sa puna iar in discutie rolul Washingtonului de mediator in conflictul israeliano-palestinian, ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley, a anuntat saptamana trecuta un ”nou plan american” pentru solutionarea acestui conflict.

Ziua catastrofei pentru palestinieni

Palestinienii comemoreaza in fiecare an proclamarea statului Israel (14 mai 1948) ca ziua ”Nakba” (”catastrofa” in araba), sinonima cu exodul pentru sute de mii de persoane aruncate pe strazi in timpul primului razboi israelo-arab care a urmat crearii Israelului. ”Faptul ca aceasta mutare coincide cu ziua Nakba este o provocare pentru arabi, musulmani si crestini”, a declarat numarul doi al Organizatiei pentru eliberarea  Palestinei, Saeb Erakat.

In ciuda tuturor avertismentelor internationale <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a> si Benjamin Netanyahu pun gaz pe focul israeliano palestinian

”Prin aceasta decizie, administratia Trump se va izola complet si devine o parte a problemei, nu solutia ei”, a adaugat el, reafirmand ca prezenta ambasadei SUA la Ierusalim ”contravine dreptului international”. Nu si pentru Trump, care nu vede ”nici un obstacol” in procesul de pace prin aceasta mutare. ”Aceasta va face din cea de-a 70-a aniversare o sarbatoare mai frumoasa. Multumesc, domnule presedinte Trump, pentru leadership si prietenie”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu. M. Trump a anuntat, in 6 decembrie, recunoasterea Ierusalimului drept capitala statului Israel, in ciuda tuturor avertismentelor internationale. Comunitatea internationala nu a recunoscut niciodata Ierusalimul drept capitala Israelului si considera Ierusalimul-est drept un teritoriu ocupat de israelieni.

Cum stam cu securitatea?

Noua ambasada va fi situata initial in cartierul Arnona, intr-un grup de cladiri ce gazduiesc operatiunile consulare americane in Ierusalim, a precizat Heather Nauert. In prima faza, numai ambasadorul SUA si o mica echipa se vor muta din Tel Aviv. Ulterior, pana la sfarsitul anului, va fi deschisa o noua anexa in complexul din Arnona, pentru a oferi ambasadorului si a echipei sale locatii mai spatioase. ”In paralel, vom cauta un loc pentru ambasada permanenta, ale carei planuri si constructie vor dura mai mult timp”, a adaugat Nauert. Sunt asteptate, evident, sa fie luate masuri de securitate fara precedent tinandu-se cont de conflictul israeliano-palestinian si situatia exploziva din Ierusalim. Pe de alta parte, luna trecuta a devenit functionala noua ambasada a SUA la Londra, o cladire uriasa care a costat un miliard de dolari, amplasata pe un teren pe malul sudic al Tamisei, o adevarata fortareata situata la o distanta de cel putin 30 de metri de cladirile din jur, majoritatea blocuri rezidentiale de lux, nou construite. Noile standarde de securitate impun, printre multe criterii, si o distanta de minimum 40 de metri de la gard la cladirea propriu zisa iar vechiul sediu din Grosvernor Square (din luxoasa zona Mayfair,  unde ambasada americana isi avea sediul din 1938) nu indeplinea aceasta cerinta. Oricum, mutarea a fost criticata de Donald Trump, estimand ca, la acest pret, este o ”proasta afacere”.

author avatar
Tudor Borcea