AcasăNewsAmănunte bombă din trecutul lui Ion Țiriac. Numele de cod de la...

Amănunte bombă din trecutul lui Ion Țiriac. Numele de cod de la Securitate. Cum s-a ajuns la urmăritul „Tănase”

Amănunte bombă din trecutul lui Ion Țiriac. Numele de cod de la Securitate. Cum s-a ajuns la urmăritul „Tănase”

La cei 82 de ani ai săi, Ion Țiriac e un afacerist foarte cunoscut și, deopotrivă, un fost mare jucător de tenis cu nume de legendă.

Noi amănunte din trecutul fostului mare jucător de tenis ies la iveală, de această dată în conexiune cu fosta Securitate. Și anume că Țiriac ar fi semnat un angajament de colaborare cu Securitatea, dar la un moment dat a devenit chiar el urmărit de aceasta.
Pe vremea când era sportiv și călătorea adesea în afara țării, Ion Țiriac a fost racolat de Securitate, ca informator, potrivit gsp.ro.

Se întâmpla în urmă cu peste cinci decenii, și anume în 1963. Ar fi avut numele de cod „Titi Ionescu”. După doar trei ani, colaborarea sa cu Securitatea s-a oprit. ”De fiecare dată a furnizat materiale fără importanţă, deşi avea posibilităţi (…). Dat fiind faptul că agentul «Titi Ionescu» în colaborarea sa cu organele noastre a dat dovadă de rea-voinţă (…) propunem abandonarea agentului «Titi Ionescu» şi predarea dosarului personal la Serviciul C”, scria la momentul respectiv ofiţerul care îl recrutase pe Ţiriac, conform sursei citate.

Pasul de la „Titi Ionescu” la „Tănase”

Schimbarea produsă de la momentul respectiv a fost una radicală, se poate spune, dat fiind faptul că din agentul „Titi Ionescu” a devenit urmăritul „Tănase”.

În tot acest context s-a aflat și o mărturie a prințulului Dimitrie Sturdza, fost număr 1 în tenis în Elveția, în anii ’60-’70 și bun amic cu Țiriac. Conform sursei citate, Dimitrie Sturdza rememora, în urmă cu doi ani, următoarele: „Țiriac mi-a spus că scria rapoarte despre mine, chiar de atunci. I se cerea să anunțe dacă eu sau cei din familia mea vorbeam de rău regimul comunist. Dar noi nu am făcut niciodată asta, am iubit mereu România. L-am înțeles pe Ion, dacă nu făcea acele rapoarte risca să nu mai poată ieși din țară la turnee”.

author avatar
Andrei Coman
816 afisari

2 COMENTARII

  1. Andrei Coman e probabil prieten cu Tiriac sau, in slujba lui Tiriac, care, ani si ani a fost agent DIE, a platit cu bani grei distrugerea dosarului si fabricarea povestii de adormit copiii

  2. Cand a vazut Titi ca la securitate se mănâncă chacat a zis ca mai buna e mâncarea omului liber.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger