AcasăNewsAm ajuns la vârful crizei. Românii, sfătuiți să strângă apă de ploaie

Am ajuns la vârful crizei. Românii, sfătuiți să strângă apă de ploaie

Am ajuns la vârful crizei. Românii, sfătuiți să strângă apă de ploaie

România, alături de alte țări europene, este afectată de seceta severă din această vară. În condițiile în care majoritatea țărilor fac apel la economisierea resurselor de apă, o recomandare similară a fost făcută de Administrația Națională Apele Române.

Aproape jumătate din teritoriul UE (47%) a rămas luna aceasta în stare de „alertă” de secetă, adică cu un deficit semnificativ de umiditate în sol, a anunțat Comisia Europeană, aproximativ la același nivel ca în luna precedentă.

Problemă: nu prea plouă

Populația României trebuie să strângă și să folosească apa de ploaie ca sursă alternativă la penuria de apă care afectează sute de localități din țară, a declarat Administrația Națională Apele Române, făcând un apel la economisirea resurselor de apă, care sunt în scădere. Problema este că nici precipitațiile nu au fost și nu se anunță abundente în această vară.

„De la începutul lunii iulie am început să facem recomandări pentru folosirea în mod rațional a apei și economisirea ei. Orice variantă pe care oamenii o găsesc este importantă, chiar și în propria gospodărie dacă găsim metode să economisim apa este foarte bine”, a declarat Anamaria Agiu, reprezentant Apele Române

„O reducere cu 10% a consumului de apă se traduce în mii și milioane de metri cubi de apă. Avem în acest moment o rezervă de 3,03 miliarde de metri cubi de apă în principalele 40 de lacuri de acumulare, în scădere față de începutul lunii iulie însă este suficientă pentru localitățile mari care se alimentează în regim centralizat”, a explicat ea la Antena 3.

„Coeficientul de umplere a ajuns la 70%  față de începutul lunii iulie când era de 80%. Împreuna cu reprezentanții Hidroelectrica vom reuși până la final de august să menținem un coeficient de umplere de peste 60%. Comisia europeană a recomandat inclusiv reutilizarea apelor uzate pentru irigații, deci iată că se caută soluții și când avem posibilitatea să stocăm apa de ploaie, această economie este extrem de importantă pentru perioada în care ne aflăm”.

author avatar
Tudor Borcea
346 afisari

3 COMENTARII

  1. Unii au blamat constructia de hidrocentrale iar dupa ’90 nu stiu daca sau mai constuit. Acum vreo 34 ani Ceausescu a cerut udarea plantelor cu paharul din cauza secetei

    • da mă ai dreptate am vorbit si eu cu el si tot asa mi-a spus …….ha!ha!

  2. In loc sa ne preocupe sistemul de irigatii am bagat bani in refugiati si ajutor pt. Ukakaraina, in avioane ruginite F16 care nu se ridica nici de Ziua Nationala…!
    daca nu e cap…pierim de sete si de foame cu mina intinsa pt. fonduri UE cu pretul resurselor, distrugerii culturii, a migratiei fortei de munca tinere din tara si acceptarea „valorilor” UE, adica LBGTQ (ghivechiul alfabetic) si migranti necivilizati din africa si Orientul Mijlociu!
    RoExit!

Comments are closed.