AcasăNews„Allahu akbar!” în fața cinematografelor britanice. Filmul care i-a scos pe musulmani...

„Allahu akbar!” în fața cinematografelor britanice. Filmul care i-a scos pe musulmani în stradă – VIDEO

„Allahu akbar!” în fața cinematografelor britanice. Filmul care i-a scos pe musulmani în stradă - VIDEO

Lansat în cinematografe pe 3 iunie, „The Lady of Heaven” spune povestea fiicei profetului Mahomed și prezintă mai multe persoane apropiate profetului. Criticii săi îl consideră „blasfemiator” și „ofensator”.

Filmul britanic „The Lady of Heaven” a atras furia unei părți a comunității musulmane din Marea Britanie. Demonstrații și mitinguri au avut loc deja în mai multe orașe din țară.

„Allahu akbar!” în fața cinematografelor

În Blackburn, un oraș cu peste 100.000 de locuitori la nord de Manchester, câteva zeci de persoane s-au adunat pe 3 iunie pentru a protesta în fața unui cinematograf care proiecta filmul, relatează cotidianul local Lancashire Telegraph.

Pe lângă scoaterea filmului din catalogul online, protestatarii au cerut ca filmul să nu fie difuzat. În alte părți ale Angliei, și alte proteste au marcat lansarea filmului, cum ar fi în Sheffield, unde managerii au anunțat retragerea filmului, scrie Le Figaro.

Într-un alt videoclip postat pe rețelele de socializare, o altă demonstrație poate fi văzută în fața lanțului de cinematografe Cineworld. La strigătul „Allahu Akbar”, câteva zeci de manifestanți musulmani își exprimă nemulțumirea față de difuzarea filmului, pe care îl consideră „ofensator” și „insultător”.

Filmul amestecă două intrigi paralele. Primul spune povestea lui Laith, un copil irakian care și-a pierdut mama din cauza grupării teroriste ISIS. În căminul care îl găzduiește, o femeie în vârstă îi spune povestea Fatimei, fiica profetului Mahomed. Filmul revine apoi la începuturile islamului, prezentând mai multe rude ale profetului, inclusiv pe Ali, fondatorul ramurii șiite, care este unul dintre personajele centrale ale filmului.

Deja interzis în mai multe țări

Interzis deja în Iran, Pakistan și Irak, filmul a stârnit o mare vâlvă în afara Marii Britanii. Este primul film care pune pe ecran chipul profetului, notează The Guardian într-o recenzie. În Islam, reprezentarea vizuală a profetului este strict interzisă. Tânărul regizor, sprijinit de Yasser Al Habib, un intelectual musulman din Kuweit, a ales să îl portretizeze pe Mahomed și pe câteva dintre rudele sale, chiar dacă niciun actor nu le interpretează rolurile, deoarece chipurile au fost generate virtual pe calculator.

Protestele au reproșat în principal „inexactitățile istorice” legate de reprezentarea unor rude ale profetului Mahomed, considerându-le „blasfemiatoare” și „antisunite”. Filmul este acuzat că a semănat discordie între musulmanii șiiți și suniți. A fost lansată o petiție pentru a cere retragerea definitivă a filmului din cinematografele britanice. Până în prezent, a primit semnăturile a aproape 116 000 de utilizatori de internet.

author avatar
Tudor Borcea
768 afisari

3 COMENTARII

  1. DESIGUR , LE ARATA USA , DAR S AR PUTEA TREZI CU CASA IN CAP…. DE CE OARE OAMENII FAC O PLACERE DIN A ATACA SENSIBILITATILE SAU VULNERABILITATILE UNORA ?????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger