Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a făcut o declaraţie şocantă: ea a vorbit despre ceea ce pare un fenomen scăpat de sub control, în România: consumul şi traficul de droguri.
Ea a admis că în România sunt „milioane de consumatori de droguri”, iar aceşti oameni nu pot fi băgaţi cu toţii la închisoare, ci trebuie ajutaţi să scape de această problemă.
Procurorii DIICOT, copleşiţi de dosare
Ministrul Justiției a punctat că se gândește la înființarea unui registru al traficanților de droguri.
„Gândiţi-vă că în România sunt milioane de consumatori şi cred că ei trebuie să fie ajutaţi să scape. Nu putem să băgăm în puşcărie milioane de oameni pentru că ei consumă droguri. Important este să îi ajutăm să scape de această adicţie”, a afirmat Alina Gorghiu, la un post TV.
Ea a arătat că procurorii DIICOT sunt copleşiţi în prezent de numărul foarte mare de dosare centrate pe consumul şi traficul de droguri.
„Această temă, a drogurilor, este una care, din păcate, afectează România la nivel de flagel, dar nu numai România, afectează şi întreg mapamondul.
Noi suntem în a doua parte a clasamentului cu privire la fenomenul drogurilor, însă nu ne încălzeşte cu nimic acest lucru.
În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica drogurilor, în 2015 – 8.700 de dosare, pentru ca anul acesta, doar în primele opt luni să avem 20.000 de dosare.
Dar ele trebuie puse în context, pentru că DIICOT, care are competenţa exclusivă pe tematica droguri, are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată.
Dacă de mâine aceşti 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracţiune din competenţa DIICOT, ci exclusiv de aceste 20.000 de dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror.
Ca atare, trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile reţele„, a afirmat Gorghiu.
Droguri introduse în puşcării?
Alina Gorghiu a mai spus că deținuții nu vor mai primi plicul cu scrisoarea impregnată cu substanțe psihoactive, ci vor primi, în schimb, o copie.
Nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare prin corespondență. Deținuții nu vor mai primi plicul cu scrisoarea impregnată cu substanțe psihoactive. Vor primi, în schimb, o copie”, scrie pe Facebook Alina Gorghiu.
Ea precizează că se introduce drug-testul, fiindcă, până acum, prin lege, polițiștii de penitenciare puteau folosi doar etilotestul.
„În spitalele penitenciare nu vor mai sta în același salon minorii cu majorii. Cazurile în care un minor de 16 ani este internat alături de un bărbat de 45 de ani vor dispărea.
Cererile deținuților vor putea fi depuse și online. Și nu doar atât! Vor putea primi vizite online, să primească transfer bancar și să comande pe net diverse, prin sistemul penitenciar.
Pentru deținuții cu copii, se vor amenaja spații speciale, unde își vor putea vedea copiii în condiții optime”, a mai zis Alina Gorghiu.