AcasăNewsAlina Bica si Crinuta Dumitrean, actiuni concertate la ANRP

Alina Bica si Crinuta Dumitrean, actiuni concertate la ANRP

Fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean si fosta sefa a DIICOT Alina Bica au actionat concertat si s-au sustinut una pe cealalta in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor. Ieri, anchetatorii au continuat audierile in dosarul privind despagubirile pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.

Alina Bica (foto) si Crinuta Dumitrean faceau legea in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, sustin procurorii

Dupa arestarea-bomba a Alinei Bica, DNA continua ancheta privind manevrele de milioane de euro de la ANRP. Ieri a venit randul fostei sefe a ANRP sa dea socoteala in fata procurorilor. Crinuta Dumitrean a a fost adusa cu mandat la audieri, aceasta fiind suspectata de abuz in serviciu. Declaratii i-au fost luate si deputatului PDL Florin Catalin Teodorescu.  Si Oana Vasilescu, fost membru al comisiei, a dat ochii cu procurorii, aceasta iesind de la audieri cu catuse. Vasilescu a fost retinuta, urmand a fi prezentata judecatorilor pentru mandat de arestare.

Se sustineau una pe cealalta

Anchetatorii sustin ca, in 15 martie 2011, Crinuta Dumitrean si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor – Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru – au aprobat in unanimitate raportul intocmit de societatea de evaluare desemnata, SC Business Evaluator SRL, reprezentata prin evaluator Emil Nutiu, privind solutionarea dosarului de despagubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, in Sectorul 2 al Capitalei, a carui valoare a fost supraevaluata cu peste 61 de milioane de euro.

Crinuta Dumitrean

Potrivit informatiilor din documentele anchetatorilor, de dosarul de despagubire privindu-l pe Gheorghe Stelian s-a interesat si Crinuta Dumitrean. Intr-o declaratie data anchetatorilor care instrumenteaza cauza despagubirilor se arata ca, la nivelul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, Crinuta Dumitrean si Bica Alina, reprezentanta Ministerului Justitiei la data faptelor, „actionau concertat, iar in situatia in care una dintre ele nu era de acord cu vreun dosar, era sustinuta de cealalta”.

Cum a impartit “Stelu” profitul

Procurorii sustin ca activitatea Comisiei Centrale de Despagubiri din care au facut parte cele noua persoane a fost „abuziva, infractionala”, intrucat prin intermediari s-a intervenit la acestia pentru ca dosarul de despagubire al lui Gheorghe Stelian sa fie solutionat favorabil acestuia, iar in acelasi scop, evaluatorul ar fi primit pana la 100.000 de lei pentru a supraevalua terenul. Totodata, mai sustine DNA, omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni „pe langa factori de decizie din cadrul ANRP” in vederea solutionarii dosarului lui Gheorghe Stelian. Sefa DIICOT Alina Bica a fost arestata preventiv, sambata dimineata, printr-o decizie luata de instanta suprema. Bica este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu despagubirile aprobate in 2011 lui Gheorghe Stelian. Alina Bica era atunci secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru al comisieri din ANRP care a aprobat despagubirile. Aceeasi masura preventiva a fost luata pentru Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte, si ei, din comisia care a acordat despagubirile, si cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nutiu. Cei trei sunt acuzati tot de abuz in serviciu. In acelasi dosar este urmarit penal, pentru abuz in serviciu, deputatul UDMR Marko Attila, procurorii DNA cerand Camerei Deputatilor aviz pentru arestarea acestuia. Omul de afaceri Gheorghe  “Stelu” Stelian, beneficiar al despagubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar. Anchetatorii sustin ca Gheorghe Stelian, ar fi impartit cei 61 de milioane de euro cu oamenii de afaceri Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe. Astfel, Gheorghe Stelian ar fi luat 46.288.238 de euro, Visoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro si Gheorghe – 4.196.800,2 euro.

author avatar
National
2.317 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger