AcasăNewsAlin Burcea salveaza litoralul romanesc cu ”Prima Piscina”

Alin Burcea salveaza litoralul romanesc cu ”Prima Piscina”

Alin Burcea vrea piscine pe malul marii cu subventie de la stat

Targul de Turism 2012, deschis ieri la Romexpo, a debutat cu soldati medievali, standuri inca in constructie, lume putina si declaratii uluitoare. In vreme ce tarifele de la noi ii gonesc pe romani spre Bulgaria si Grecia, unii tour-operatori sustin ca salvarea turismului romanesc ar putea veni de la amenajarea piscinelor la… hotelurile de la malul marii.

Alin Burcea vrea piscine pe malul marii cu subventie de la stat

Alin Burcea, proprietar de agentie de turism si fost secretar de stat la Ministerul Turismului pe vremea ministeriatului lui Dan Matei Agathon, a relansat ieri o idee draga lui. Anul trecut, fostul demnitar propunea, nici mai mult, nici mai putin, decat lansarea programului ”Prima Piscina”, pe motiv ca romanii prefera statiunile bulgaresti deoarece hotelurile de pe litoralul romanesc al Marii Negre nu au piscine.

Standul lui Alin Burcea a ocupat un loc cat 30 de standuri obisnuite

Burcea a propus acest proiect fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, sperand probabil ca nimeni nu va sesiza argumentatia, usor ridicola, a programului. Sa ne intelegem! Romanii merg in Bulgaria pentru ca ii costa mai putin si au servicii mult mai bune ca in Romania, si nu pentru ca se pot balaci in piscine pe litoralul Marii Negre.

Vizitatorii nu prea s-au inghesuit la Targul de Turism 2012

Burcea declara in urma cu un an ca acest program ar fi relansat turismul romanesc si s-a aratat mirat ca Elena Udrea nu a dat curs proiectului sau.  Ei, nu-i nimic, si-o fi zis tour-operatorul, s-a schimbat guvernul, hai sa mai incercam o data!  Zis si facut. Ieri, dupa deschiderea Targului de Turism, Alin Burcea a ”lovit” din nou. Folosindu-se de ocazie, el a declarat ca relansarea turismului pe litoralul Romanesc si pastrarea turistilor romani in tara se poate face doar prin construirea de piscine la fiecare hotel de pe malul marii.  Evident, prin programul ”Prima Piscina”, propus de el inca din 2011 si, evident, cu bani sau subventii de la bugetul statului. Inca o data, sa ne intelegem! Nu suntem impotriva piscinelor respective,  sa existe, dar fiecare hotelier sa gaseasaca solutii, asa cum au gasit bulgarii (fara nicio ”Prima Piscina” bulgareasca) si sa le construiasca din fonduri proprii, nu prin ”sifonarea” de bani de la bugetul statului.

Aceeasi Marie cu aceeasi palarie

In rest, Targul de Turism 2012, ai carui organizatori se lauda ca au reunit peste 200 de agentii si tour-opertatori, a beneficiat de  o ”larga” participare din partea unor consilii judetene (care nu prea veneau la astfel de targuri in alti ani), a unor publicatii de profil, precum si a agentiilorde turism, majoritatea inghesuite in aceleasi standuri de dimensiuni meschine ca in alti ani, unele inca in constructie la deschiderea  manifestarii. Sigur, agentia lui Alin Burcea a ”prins” un loc special, ocupand un spatiu cat 30 de standuri la un loc, cu oferte de sejururi in lumea larga, e drept, la preturi destul de piperate. Noroc cu tour-operatorii din Bulgaria sau Grecia, care au lasat la pret, doar ca sa aiba turisti si din Romania, carora le pot oferi  inclusiv baie in piscina la malul marii, totul la preturi de bun simt.

Scump in Romania, ieftin in Grecia

Oferta de turism rural, cu care se mai poate individualiza Romania in circuitul turistic mondial,  a fost reprezentata prin cateva standuri ale ANTREC si alte cateva apartinand unor pensiuni din tara. Tarifele incep de la 35-40 de lei pe zi pentru cazare si ajung si la 120 de lei pe zi, iar pensiunea completa costa 60-80 de lei pe zi. Pe litoralul romanesc, un sejur pentru cinci zile costa 700 de lei la hoteluri de trei stele, cu mic dejun, in vreme ce pe litoralul bulgaresc un sejur de patru zile cu demipensiune nu depaseste 135 de euro. Cele mai bune oferte vin, se pare, din Grecia, unde un sejur de sapte nopti in insula Zakyntos costa intre 181 de euro in iunie si 250 de euro in august, cu bilet de avion dus-intors inclus.

author avatar
Toni Matei
395 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger