Cauta

Alimentele pentru bolnavi, soldați și deținuți, exclusiv românești

S-a găsit soluția pentru sprijinirea producătorilor români

Instituțiile bugetare de genul spitalelor, unităților militare sau penitenciarelor vor fi obligate să achiziționeze doar produse agro-alimentare din România, potrivit unui proiect de lege inițiat de deputați. Măsura ar urma să-i sprijine pe producătorii agricoli din țara noastră, afectați atât de pandemie, cât și de seceta cumplită din acest an.

Structurile de stat în care se asigură consum colectiv, cum sunt unitățile militare, cantinele sociale, spitalele, unitățile de învățământ sau centrele de îngrijire persoane vârstnice și copii, vor cumpăra doar produse alimentare românești. ”Proiectul legislativ are ca scop susținerea fermierilor, procesatorilor și producătorilor din România, precum și asigurarea hranei pentru populație în cantitățile și la calitatea necesare, prin asigurarea desfacerii produselor agricole românești în primul rând prin toate structurile de stat prin care se asigură consum colectiv. Potrivit acestei legi, respectivele structuri vor achiziționa numai bunuri alimentare de producție internă, realizate exclusiv din materii prime românești, cu excepția situației obiective, în care acestea nu le pot fi puse la dispoziție. Apreciem că, în contextul secetei pedologice cu care ne confruntăm în acest an și încălzirii globale, care ridică mari probleme și pentru anii viitori, dar și consecință a pandemiei Covid-19, prin care încă trecem, această inițiativă este pe deplin justificată și se află în trendul măsurilor de siguranță alimentară, pe care toate statele membre și le iau. Asigurarea hranei sănătoase pentru populație este o obligație primordială a statului, constituțională și nu trebuie să fie negociată”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ privind achiziționarea produselor alimentare din producție autohtonă. Inițiatorii proiectului legislativ susțin că aceste măsuri ar asigura continuitatea lanțului producție-consum, astfel încât atât fermierii, cât și procesatorii, producătorii și consumatorii să fie protejați împotriva factorilor perturbatori obiectivi și, mai ales, subiectivi. ”Proiectul de lege va contribui la ieșirea din criză și la stimularea consumului intern din producția proprie, la crearea de locuri de muncă, la stimularea investițiilor și la creșterea competitivității agriculturii și industriei alimentare românești”, afirmă deputații.

Inventar național

Proiectul de act normativ prevede inventarierea tuturor producătorilor de alimente din România, precum și a cantităților de legume, fructe, brânzeturi și carne care pot fi puse pe piața națională. Potrivit proiectului de lege, în vederea unei colectări și depozitări raționale, Ministerul Agriculturii și autoritățile administrației publice locale vor identifica antrepozite regionale disponibile, în locații ale unor foste entități de stat cu specific în domeniu, sau vor asigura alte antrepozite regionale, avându-se în vedere drumul cel mai scurt de la producător la aceste depozite. Totodată, Ministerul Agriculturii va înființa, în subordinea sa, o direcție specializată, care va avea ca atribuții achiziția de produse autohtone, la preț de producător, produse ce vor fi introduse în consumul întregii rețele de stat.

Ultimele stiri

  • Israelul explică masacrul din Rafah
  • Ciolacu va avea o ședință cu miniștrii privind PNRR
  • Ciolacu: „Vom avea ședință de guvern comună cu Ucraina”
  • Nuntă criminală! S-au tras focuri de armă la petrecere. Mirele a ajuns la închisoare
  • Alege ce citești
  • În lipsa ciclonului…
  • Cerşetor-mituitor! I-a oferit şpagă 100 de euro unui poliţist ca să nu-l amendeze
  • Adrian Videanu şi Ioan Niculae au scăpat! Achitați definitiv în dosarul Romgaz
  • Derapaj cu declarații naziste ale unui lider liberal, în fața generalului Ciucă: “ostașul în slujba țării” a aprobat dând din cap
  • Germania „inundă” Europa cu 1,3 milioane de refugiați ucraineni!
  • Exit mobile version