AcasăNewsAliatii SUA, alarmati de amatorismul lui Trump

Aliatii SUA, alarmati de amatorismul lui Trump

Vladimir Putin a declarat ieri ca este pregatit sa livreze americanilor inregistrarea discutiie lui Trump cu Lavrov, estimand ca acest scandal tine de ”schizofrenie”

Israel este tara la originea informatiilor clasificate divulgate rusilor de presedintele SUA. Cel putin asa estimeaza presa de peste ocean, unde scandalul inconstientelor indiscretii ale magnatului devenit sef de stat risca sa aduca o serioasa lovitura schimburilor de informatii cu destinatia SUA.

Vladimir Putin a declarat ieri ca este pregatit sa livreze americanilor inregistrarea discutiie lui Trump cu Lavrov estimand ca acest scandal tine de schizofrenie

Cleveteala lui Trump la urechile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, si a ambasadorului lui Putin la Washington, Serghei Kislyak, au stupefiat serviciile de informatii si in special sursele informatiilor cruciale din strainatate. O lege de neincalcat spune ca niciodata nu trebuie divulgate la terti informatii confidentiale livrate de o tara aliata, fara autorizatia ei, explica Douglas Smith, fost secretar adjunct al departamentului american al Securitatii Interne, citat de Le Figaro. ”In privinta mijloacelor si metodelor de colectare a informatiilor, acestea reprezinta Graal-ul serviciilor de informatii. Este exact ce trebuie protejat cel mai mult”, a adaugat Smith. Pentru numerosi experti, limbutia lui Trump va avea drept consecinta o ”ruptura de incredere” greu de reparat. ”Imaginati-va cum priveste o tara care-si vede o informatie, foarte probabil obtinuta extrem de dificil, oferita pe tava unui regim strain care nu-i este aliat”, a continuat Douglas Smith. Este foarte posibil ca versatii diplomati rusi sa fi declansat un scenariu sumbru pentru SUA: reevaluarea din partea tertilor a calitatii si amploarei fluxului de informatii cu destinatia serviciile americane. In unanimitate, experti antitero evoca un comportament ”perfect iresponsabil” din partea lui Trump si ”ceva nemaivazut in analele informatiilor de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial”.

In spatele Moscovei, teama de Iran

In plus de a pune in pericol unul sau mai multi informatori clandestini, isprava lui Trump ar putea pune in dificultate tara-sursa a informatiilor atat de spontan declasificate in fata lui Serghei Lavrov (explicatiile Casei Albe sunt confuze), in conditiile in care mai multe ziare americane (New York Times, Wall Street Journal…) arata cu degetul spre unul din cei mai importanti aliati ai SUA si un important colector de informatii din Orientul Mjlociu: Israel.

Premierul britanic Theresa May a declarat ca Marea Britanie si SUA vor continua sa si transmita reciproc infornatii confidentiale avand incredere in relatia speciala cu Washingtonul

Media evoca cresterea riscului ca informatiile oferite de Trump ar putea ajunge in Iran, tara aliat al Rusiei si principala amenintare pentru statul evreu in regiune. Intr-un interviu in Jerusalem Post, fostul sef al Mossad, Danny Yatom, a estimat ca, daca acuzatiile aduse lui Trump sunt verificate, ar fi o ”violare grava” a protocolului schimbului de informatii si ar putea ”prejudicia sursa” in chestiune-fara a preciza ca ar putea fi vorba de Israel. ”Daca cineva ofera SUA o informatie foarte sensibila , SUA nu are voie sa o ofere unei terte parti, in niciun caz Rusiei, care are legaturi cu Iranul”. Deocamdata, Israelul nu a comentat acest scandal, marginindu-se sa evoce ca cele doua tari vor continua ”stransele legaturi in lupta antitero”. Dar, din ianuarie, Yedioth Ahronoth afirma ca serviciile de informatii israeliene erau ”extrem de ingrijorate” ca informatii clasificate trimise administratiei Trump ar putea sa ajunga pe mana Rusiei si Iranului, evocand presupusele legaturi ale miliardarului cu Putin. Expertii afirma ca tarile din Orientul Mijlociu merg pe sarma in problema schimburilor de informatii pentru ca nu vor sa fie vazute ca furnizori la vedere ale acestor informatii catre tarile occientale, aceasta plasandu-le in situatia de a intra in conflict cu propriile populatii. Iar specialistii sunt de parere ca, in ciuda satelitilor, mijloacelor de interceptare si o retea puternica, SUA sunt dependente de serviciile de informatii din exterior pentru propria siguranta. Limba sloboda a lui Trump risca sa ”altereze vointa aliatilor si partenerilor SUA de a mai partaja informatii cu Washingtonul”, a vertizat senatorul republican John McCain

Presiuni asupra FBI

Noi acuzatii: Donald Trump a cerut, in februarie, fostului director al FBI (recent demis) James Comey, sa opreasca ancheta impotriva fostului consilier pentru securitate nationala, Michael Flynn, in legatura cu contactele sale cu Moscova. O noua bila neagra pentru locatarul de la Casa Alba care va incepe in cateva zile primul turneu de vizite in strainatate. Mai mult, potrivit New York Times, Comey a relatat discutia avuta cu Trump intr-o nota scrisa: ”Sper ca poti lasa asta” (ancheta)  a afirmat Trump. Care se poate face vinovat de obstructionarea justitiei. Nu si pentru Casa Alba: ”Nu este o relatare fidela a discutiei cu presedintele”. Insa presa americana noteaza ca James Comey este cunoscut pentru scrupulozitatea cu care isi noteaza continutul tuturor conversatiilor despre care crede ca ar putea fi puse in discutie ulterior.

author avatar
Tudor Borcea
271 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger