AcasăNewsAlianta petroliera Rusia-Arabia Saudita

Alianta petroliera Rusia-Arabia Saudita

Expertii apreciaza ca alianta ruso-saudita va dura ”decenii si generatii”

Regatul saudit incearca sa aduca Rusia intr-un nou club al producatorilor de petrol pentru a stabiliza piata pe termen lung, punand sub semnul intrebarii rolul Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC) condusa in prezent de sauditi, estimeaza analistii.

Expertii apreciaza ca alianta ruso saudita va dura decenii si generatii

Arabia Saudita este primul exportator mondial de petrol iar Rusia primul producator mondial de titei. Aceasta noua alianta ar urma sa fie mai mare decat cea a celor 14 membri OPEC, cartelul care domina piata mondiala a petrolului din 1960 dar a carui pondere se estompeaza din zi in zi. Unii experti afirma ca OPEC este ”moarta de facto”. In ianuarie, Arabia Saudita a lansat public ideea perenizarii unui acord de cooperare incheiat la sfarsitul lui 2016 intre 24 de producatori ( 14 membri ai OPEC plus alti 10) pentru a reduce productia si a urca preturile.
Ideea a fost sprijinita de mai multi membri ai OPEC, in special Emiratele Arabe Unite si Kuweit. Luna trecuta, un purtator de cuvant al Kremlinului a declarat ca Rusia si Arabia Saudita au discutat un „larg evantai de optiuni” pentru o cooperare pe piata mondiala a petrolului.

Mentinerea preturilor stabile

Aatazi, tari membre si non-membre OPEC se reunesc la Jeddah (Arabia Saudita) pentru a evalua pentru a evalua respectarea cotelor de productie conform acordului din 2016 si, eventual, pentru a discuta de o cooperare pe termen lung. Acordul din 2016 a a restabilit echilibrul pe piata petrolului, cotribuind la cresterea preturilor, care au trecut de la mai putin de 30 de dolari , la inceputul lui 2016 la peste 70 de dolari in prezent. „Fara cooperarea intre Rusia si ceilalti producatori non-membri ai OPEC ar fi fost dificil sa se otina acest succes. Ar fi fost necesare masuri dureroase din partea membrilor OPEC”, a explicat, citat de Afp,  analistul Kamel al-Harami, din Kuweit.
„Noua forma de cooperare este alcatuita in principal dintr-o alianta intre Arabia Saudita si Rusia”, a spus Al-Harami.”Cei mai mari doi furnizori de petrol conventional – Ryad si Moscova – pot lucra impreuna pentru mentinerea stabila a preturilor sau sa se lupte unul impotriva celuilalt majorand productia pentru a ucide piata producatorilor de sist dar, facand asta, se ucid intre ei”, estimeaza analiztul Jean-Francois Seznec, expert petrolier care preda in SUA.  „Singura abordare logica si inteligenta este mentinerea stabila a preturilor”, estimeaza Seznec.

Nou centru de putere

Preturile s-au prabusit la jumatatea lui 2014 deoarece producatorii, in principal Arabia Saudita, au refuzat sa-si reduca  productia pentru a-si mentine cotele de piata in fata concurentei dure a petrolului american de sist, creind astfel o supra-abundenta pe piete. Luni, secretarul general OPEC, Mohammed Barkindo a vorbit despre noua alianta intre producatori ca despre un ”nou capitol” in industria petroliera. Souhail al-Mazrouei, ministrul Energiei din EAU declarat luna trecuta ca un „proiect de charta” pentru noua alianta va fi elaborat pana la finalul lui 2018, data la care actualul acord privind cotele de productie va expira. Observatorii cred ca cooperarea Rusia-Arabia Saudita va dura ”decenii si generatii” si ca OPEC va ramane utila doar in sensul in care va oferi sauditilor un forum pentru a schimba idei cu producatori mici, in fata noului centru de putere ruso-saudit.

author avatar
Tudor Borcea
149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger