AcasăNewsAlexandru Rafila se menține ferm pe poziții! Ce spune despre închiderea școlilor

Alexandru Rafila se menține ferm pe poziții! Ce spune despre închiderea școlilor

eleviAlexandru Rafila se menține ferm pe poziții! Ce spune despre închiderea școlilor

În timp ce mulți militează pentru închiderea școlilor, pe fondul creșterii numărului de infectări cu Covid-19, ministrul Sănătății Alexandru Rafila consideră că acestea trebuie să fie deschise.

Consecințele închiderii școlilor asupra economiei sunt catastrofale, este de părere oficialul, deoarece părinții trebuie să stea acasă cu copiii. „Lucrul ăsta are un impact pe economie distrugător. (…) Este mult mai mare impactul unei astfel de decizii asupra economiei decât concediile medicale care se semnalează acum în cazul carantinei sau izolării. Asta e o consecință”, a declarat ministrul la TVR.

Ministrul Sănătății susține că există multe voci care solicită închiderea temporară a școlilor din cauza răspândirii virusului, cu toate că această măsura ar avea consecințe negative asupra dezvoltării copiilor.

„Și cea mai gravă consecință, și mie îmi pare rău că diverse organizații care sunt foarte vocale în acest moment nu țin cont de faptul că noi am făcut un atentat la sănătatea copiilor, la dezvoltarea copiilor din punct de vedere fizic și psihic închizând perioade nejustificate de lungi școlile atunci când toate țările din UE le țineau deschise, cu un număr mai mare de cazuri decât în România, iar România le ținea închise.”, a precizat acesta.

Menținerea școlilor deschise este esențială pentru economie și elevi

Alexandru Rafila a spus că au fost închise școlile în România pe o perioadă lungă de timp, în timp ce „țările din UE le țineau deschise, cu un număr mai mare de cazuri decât în România”.

El a explicat de ce s-a decis ca funcționarea școlilor să depindă de gradul de ocupare a paturilor din spitale: „De ce am legat de spitalizare? Pentru că, dacă într-adevăr activitatea școlară favorizează transmiterea bolii, atunci într-adevăr presiunea pe spitale poate să crească și putem ajunge într-un moment în care nu mai putem să tratăm pacienții, fie că discutăm de cei COVID, sau cei cu alte boli. Și din cauza asta le-am legat de gradul de ocupare a spitalelor, încât la atingerea a 75% din capacitatea alocată pentru COVID (…) închidem școala în județul respectiv și în momentul când se intră pe un trend descendent, se ajunge la 70% grad de ocupare, atunci putem să redeschidem activitatea școlară.”

author avatar
Andreea Vlad