Cauta

Alexandru Rafila, prima reacție după decizia CCR. Când se renunță, de fapt, la purtatul măștii în exterior

Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, prima reacție după decizia CCR. Când se renunță, de fapt, la purtatul măștii în exterior

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila anunța recent că vom renunța la purtatul măștii la exterior în luna martie, dar iată că acest lucru s-ar putea întâmpla mai devreme după ce CCR a declarat neconstituțională această măsură.

Oficialul a declarat, marți, că decizia CCR trebuie respectată, iar odată cu publicarea hotărârii în Monitorul Oficial masca de protecție nu va mai fi obligatorie. A reamintit însă că aceasta va rămâne obligatorie în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun.

„Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar în mod evident în momentul în care o Ordonanță este declarată neconstituțională de către Curte trebuie respectă decizia. Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă. În ceea ce privește utilizarea în spațiile libere, întradevăr, odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în exterior nu va mai fi obligatorie”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Ministrul a explicat că utilizarea măştii are un scop de protecție într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului.

„Ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane sta într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară. Dacă peste o săptămână sau două sau trei săptămâni nu vom avea această transmitere comunitară singur că oricum am fi renunţat la utilizarea măşti la spațiile exterioare”, a mai spus Rafila.

Masca de protecție, mai eficientă decât vaccinul

Luată ca o măsură de protecţie care limitează transmiterea virusului, masca „este mai eficientă poate în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției”, potrivit ministrului Sănătății, care consideră că aceasta nu ar trebui să constituie un impediment pentru cineva.

„Nu o folosim neapărat că avem o depoziție legală, ci mai degrabă pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun simț. Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare să facă cum crede după ce acest act normativ va fi abrogat. Deci, eu, atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomerație. Nu are importanță dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că așa consider eu că este corect”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ultimele stiri

  • Răsturnare de situaţie în privinţa salariului minim, în România! Ce s-a discutat, luni, în coaliţie
  • Concluzia medicilor care se ocupă de Florin Piersic: „E un caz complicat”. Doctorii de la Institutul Matei Balș s-au deplasat la Spitalul Foişor
  • Alege ce citești
  • Bătălia globală a cipurilor: cine pune la bătaie zeci de miliarde de dolari
  • Play-and-OUT! Dinamo mai bagă o fisă
  • „Gollum”, de la NATO la Cotroceni
  • Dumitru Sechelariu candidează din nou la Primăria Bacăului. Problemă: fostul edil a murit în urmă cu 11 ani! Gafă mare în Moldova
  • Isterie totală. Peste 19.000 MW din fotovoltaice, pregătiți să dezechilibreze rețelele
  • Produsul pe care Mega Image l-a retras de la vânzare deoarece conţine pesticide! Cum vă primiţi banii înapoi
  • Veşti foarte bune pentru fermieri. Autorităţile le-au mai „relaxat” obligaţiile. Sprijin financiar suplimentar
  • Exit mobile version