AcasăNewsAlexandru Rafila: „Pacienții români din spitale să primească cel puțin aceeași sumă...

Alexandru Rafila: „Pacienții români din spitale să primească cel puțin aceeași sumă ca refugiații din Ucraina”

(sursa foto: Alexandru Rafila/Facebook)

Chestiunea mâncării din spitalele din România revine în prim-plan. Pentru că s-a tot vorbit despre faptul că, în afara tratamentelor pe care le primesc cei care ajung pe un pat de spital, pentru a le fi tratate problemele de sănătate, e nevoie și de o hrană cât mai consistentă, pentru ca pacienții să ajungă să se pună cât mai repede pe picioare. De această dată ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut declarații pe marginea alocației de hrană pentru pacienții din spitalele românești.

Pacienţii spitalelor din România ar trebui să primească cel puţin aceeaşi alocaţie de hrană ca refugiaţii din Ucraina. Asta reiese din spusele ministrului Sănătăţii.

Oficialul din Guvernul Ciucă a anunțat în primă fază o statistică – cum că în țară sunt 400 de spitale, iar Ministerul Sănătății are 67 din ele, restul fiind păstorite de autoritățile locale.

Ce poate face Corpul de Control

„Corpul de Control al ministrului Sănătății poate să meargă în situații punctuale și merge în foarte multe situații punctuale, care nu se referă neapărat la masa pacienților, se referă la multe aspecte care țin de încălcarea legii, încălcarea serioasă a legii și ei pot să meargă să verifice acest lucru, dar trebuie o anumită specializare ca să poți să constați calitatea mesei, numărul de calorii, care sunt condițiile igienice. Să știți că la Corpul de Control nu știu dacă este vreun medic în Ministerul Sănătății și e clar că aceste lucruri putem să le facem, eventual cu Inspecția Sanitară de la nivelul fiecărui județ, nu de la nivelul Ministerului Sănătății”, a explicat recent Rafila, într-o emisiune de la Antena3.

Ministrul a mai declarat că Inspecția Sanitară poate constata dacă sunt respectate sau nu condițiile igienice legate de oferirea hranei. „Dar Inspecția Sanitară, în general, se referă la condițiile igienico-sanitare. La masă, Inspecția Sanitară poate să constate, în principiu, dacă sunt respectate condițiile igienice legate de furnizare a mesei”, a spus Rafila.

Rafila: Să primească cel puțin aceeași sumă

Ministrul a făcut referire și la valoarea normei de hrană din spitalele autohtone, comparativ cu alocația de masă pentru refugiații ucraineni.

„Eu am militat pentru dublarea sumei de la 11 lei la 22 de lei în spitale și acest lucru a coincis cu momentul în care s-a discutat despre alocația de masă pentru refugiații ucrainieni din România, care primeau aceeași sumă și mi se părea normal ca și pacienții din România să primească cel puțin aceeași sumă”, a declarat Rafila, la postul TV menționat.

author avatar
Andrei Coman
435 afisari

3 COMENTARII

  1. Statul roman prost plateste lunar pentru chiria unei famiglii de ukraneni suma de 1000 de euro. La un amarat de roman de la tara care nu are unde munci, i se acorda suma de 230 de lei lunar, cu conditia sa presteze zile de munca la Primarie. Daca lipseste o zi, pierde ajutorul pentru doua luni. Vi se pare corect? Chiar ma intreb cam cat ar fi dat Ucraina pentru eventuali refugiati romani, cred ca scoteau mii de euro lunar…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger