Profesorul Alexandru Rafila este de părere că angajatorii ar trebui să decaleze programul angajaţilor astfel încât aceştia să ajungă pe rând la locul de muncă şi să evite aglomeraţia din transportul în comun. El afirmă că asta ar duce la „nişte rezultate care s-ar putea să fie mai spectaculoase şi mai bune decât dacă luăm o decizie să închidem toate activităţile”.
„Problema e legată de faptul că toate activitățile continuă concertat. Eu nu sunt îngrijorat de funcționarea școlilor propriu zisă, doar 1 la sută dintre școli au trecut în scenariul roșu, avem puține cazuri în rândul copiilor, dar această activitate implică foarte multe contacte fizice și asta duce la răspândirea numărului de cazuri„, a afirmat Alexandru Rafila.
În privinţa carantinării unor localităţi, Alexandru Rafila se arată sceptic. „Înainte să facem carantine şi alte lucruri de genul ăsta, eu aş face un apel către agenţii economici, indiferent că sunt din sectorul public sau sunt din sectorul privat, să stabilească programe decalate pe durata a două ore şi atunci dintr-o dată distanţăm transportul pe durata a două, trei ore şi la ducerea şi la întoarcerea oamenilorde la serviciu, descongestionăm mijloacele de transport„, a mai zis Rafila la un post de televiziune.
Rafila a anticipat ce se întâmplă la 4000 de cazuri pe zi
Profesorul a precizat că un număr de 4000 de infectaţi pe zi ar duce la supraaglomerarea secţiilor ATI. „4000 de cazuri zilnice înseamnă 200 de pacienți care merg la terapie intensivă. Ei nu merg imediat, sunt astăzi diganosticati și vor merge peste o săptămână, trebuie să vedem câte decese sunt și o să aflăm creșterea la ATI, e un calcul matematic foarte simplu și arată că aceste 400 de paturi disponibile se pot ocupa în câteva zile. Ar trebui să existe o gândire de preluare a pacienților, trebuie urgent luată o decizie„, a mai spus Rafila.