AcasăNewsAlexandru Rafila, anunțul care sperie întreaga țară. O nouă apocalipsă Covid-19 va...

Alexandru Rafila, anunțul care sperie întreaga țară. O nouă apocalipsă Covid-19 va lovi România în toamnă

Alexandru RafilaAlexandru Rafila, anunțul care sperie întreaga țară. O nouă apocalipsă Covid-19 va lovi România în toamnă

Alexandru Rafila vine cu un avertisment halucinant, după ce în urmă cu câteva zile ne liniștea, spunând că am ieșit din situația în care vorbeam de o transmitere comunitară a bolii.

Profesorul a declarat că este posibil să se înregistreze, în toamnă, mai multe cazuri de coronavirus și de decese, în special dacă tulpina indiană va deveni dominantă. El este convins că nu putem evita un al patrulea val al pandemiei de Covid-29, care pare că se apropie cu pași repezi.

România a ajuns să raporteze în prezent sub 200 de cazuri noi de Covid-19. În același timp, profesorul atrage atenția asupra faptului că în situaţia în care România vor ajunge noile tulpini ale virusului, mai contagioase, s-ar putea reveni la o transmitere comunitară a infecţiei din toamnă.

Prin urmare, situația s-ar putea înrăutăți din nou, spune reprezentantul României la OMS. „Acum avem 150-200 de cazuri pe zi, foarte puține, ceea ce arată că transmiterea comunitară nu mai există. Pot apărea în cursul verii focare, iar dacă DSP-urile își vor face treaba rapid ele nu se vor extinde. În toamnă însă, având în vedere și circulația intensă a persoanelor din această vară, vor exista cu siguranță și modificări ale situației epidemiologice, iar vaccinarea, care acum nu are încă 5 milioane de persoane, nu cred că va reuși să progreseze cu un procent mai mare de 20-30% față de evaluarea actuală”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Interesul pentru vaccin a scăzut

Medicul spune că este „greu să faci o analiză dacă nu ai la dispoziție suficiente date și ar trebui să vedem și un studiu de seroprevalență să știm care e imunitatea generată în populație, adică persoane care au trecut prin boală plus vaccinați.” A menționat apoi că în „această vară nu va exista o mare apetență pentru vaccinare (…) mai ales că oamenii se gândesc mai mult la concedii decât la o campanie de vaccinare.”

„Deci, probabil că o creștere a interesului pentru vaccinare va fi în lunile septembrie și octombrie, dacă în acea perioadă se va înregistra un număr mai mare de cazuri, un așa zis val al patrulea, sigur, nu de o amplitudine și cu consecințe ca la ultimul, dar, părerea mea este că în toamnă, mai ales dacă tulpina indiană va deveni dominantă în România și la noi vom înregistra un număr semnificativ mai mare de cazuri și, din nefericire, și de decese.”, a mai spus Alexandru Rafila.

author avatar
Andreea Vlad