AcasăNewsAleșii, puși să jure că nu vor încheia contracte cu statul

Aleșii, puși să jure că nu vor încheia contracte cu statul

Corupția, eradicată cu o declarație pe propria răspundere

Viitorii președinți ai României, primari, parlamentari și șefi de consilii judeșene vor fi puși să semneze un document, înainte de a candida la alegeri, prin care să se oblige că nu for derula niciun fel de contract cu statul. Măsura este prevăzută într-u proiect de lege al liberalilor, care nu prevede însă vreo sancțiune pentru încălcarea promisiunii asumate.

Corupția eradicată cu o declarație pe propria răspundere

Deputații liberali au găsit soluția pentru combaterea corupției. Aceștia au inițiat un proiect de lege prin care toți candidații la alegerile prezidențiale, parlamentare și locale trebuie să semneze un document prin care să promită că nu vor face afaceri cu statul pe perioada ocupării funcției. Mai exact, este vorba despre o declarație pe propria răspundere a candidatului respectiv, prin care acesta să promită că nu va încheia contracte cu statul român pe perioada exercitării mandatului. Proiectul legislativ modifică punctual fiecare lege referitoare la alegerile în diferite funcții, adăugând la obligativitatea depunerii declarațiilor conform cărora nu au colaborat cu Seciritatea, a declarațiilor de avere și interese, și această declarație de angajament că nu vor derula afaceri cu companiile sau instituțiile de stat. Este însă puțin probabil că o simplă declarație pe propria răspundere, mai ales că aceasta nu este însoțită de nicio sancțiune în cazul nerespectării, ar putea împiedica pe cineva să facă astfel de contracte. Problema este că, în general, afacerile de acest gen nu se fac prin propriile firme, ci prin interpuși sau prin alte firme pe care le favorizează atribuindu-le contracte bănoase cu statul.

S-a furat prea mult

Inițiatorii proiectului de act normativ justifică emiterea acestuia prin faptul că multe dintre firmele, societățile comerciale, societățile cu răspundere limitată, aparținând unor aleși au derulat numeroase contracte extrem de avantajoase cu statul român, acestea fiind selectate de entități publice, atât în baza unor licitații, cât și în baza unor selecții de oferte, prin procedură simplificată, dar și prin atribuiri directe de contracte pe bani publici. ”Statutul dobândit îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni, mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate, precum și crearea de oportunități pentru mediul de afaceri. Având în vedere dimensiunea fenomenului, practică ce a avut o mare amploare în ultimii ani, consider ca fiind oportună instituirea prevederii ca aleșii, pe perioada exercitării mandatului, să nu poată încheia contracte comerciale de prestări servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale și centrale, cu instituțiile sau regiile autonome de stat ori cu societățile comerciale înființate de autoritățile administrației publice locale și centrale”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
222 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger