AcasăNewsAlertă! Se întoarce gripa aviară!

Alertă! Se întoarce gripa aviară!

Autoritățile sanitare-veterinare din statele UE se reunesc de urgență la Bruxelles

Virusul gripei aviare, care a pus pe butuci industria avicolă în România, s-a întors. Deocamdată, acesta evoluează cu extremă agresivitate în Polonia, iar autoritățile române se tem că virusul ar puea fi importat odată cu sutele de tone de păsări importate săptămânal din această țară.

Autoritățile sanitare veterinare din statele UE se reunesc de urgență la Bruxelles

În doar trei zile, virusul gripei aviare s-a extins la trei ferme din Polonia pe o rază de trei kilometri, afectând peste 400.000 de păsări, atrag atenția reprezentanții Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP). ”Autoritățile veterinare din statele UE au început aplicarea de măsuri, conform Directivei 2005/94 / CE a Consiliului, pentru a preveni eventuala răspândire a virusului gripei aviare H5N8 în alte exploatații de păsari din statul afectat și din celelalte state membre, cu precadere cele care achiziționează  păsări, carne și ouă din Polonia. În procent de risc, Romania este prima pe listă, din cauza cantităților de sute de tone de păsări intrate săptămânal în țară și a sutelor de mii de ouă”, precizează dr. Mary Pană, președintele ACEBOP. În 2005, virusul gripei aviare a apărut în România în Delta Dunării, în judeţul Tulcea, şi s-a extins rapid spre sud şi est, afectând încă nouă judeţe.  Autoritățile au sacrificat atunci peste 420.000 de păsări din 16.100 de exploatații comerciale și gospodării şi au cheltuit peste 2,7 milioane de euro.

România nu a blocat importurile din Polonia

Riscurile reapariției gripei aviare în România sunt extrem de ridicate, având în vedere faptul că importurile de păsări din Polonia nu au fost blocate. ”ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubație, unităților care produc, depozitează și comercializează produse și subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se trasabilitatea produselor și a subproduselor de pasăre (carne, ouă, produse din ouă) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor, documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei comunitare relevante, precum și respectarea cerinţelor generale și specifice de igienă. ANSVSA monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă existente la nivelul Comisiei Europene, apariția și evoluția focarelor, precum și neconformitățile apărute în comerțul intracomunitar cu produse și subproduse de pasăre, precum și transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie având ca destinație România, în cadrul comerţului intracomunitar. În functie de evoluția epidemiologică a bolii în Polonia, ANSVSA va actualiza informațiile și va impune, după caz, aplicarea de noi măsuri”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
227 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger