AcasăNewsAlertă! Pesta porcină africană a cuprins peste jumătate din țară

Alertă! Pesta porcină africană a cuprins peste jumătate din țară

Statul român a plătit până acum peste 250 milioane de lei pentru porcii infestați

Virusul care ucide porcii din România se extinde cu o repeziciune incredibilă. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară susține că numărul de cazuri a scăzut și de aproape o lună nu a mai comunicat nimic despre boala care a pus la pământ întreaga industrie a cărnii de porc din țară.

Statul român a plătit până acum peste 250 milioane de lei pentru porcii infestați

Pe lista celor 25 de județe în care au fost semnalate focare de pestă porcină africane s-a adăugat, de ieri, și Prahova, unde a fost depistată boala în gospodăria unui localnic din comuna Poienarii Burchii. Direcția Sanitar Veterinară Prahova a luat imediat măsuri de ucidere a animalelor și de dezinfecție a locului, stabilind deja zona de carantină. Reprezentanții industriei cărnii de porc acuză autoritățile că nu iau măsuri pentru stoparea epidemiei de pestă porcină africană, care i-a îngenuncheat pe producătorii români. Pierderile sunt uriașe și pe termen lung, iar industria riscă să intre în colaps. Măsura care interzicea creșterea porcilor în gospodăriile populației aflate pe o rază de 10 km în jurul fermelor, propusă de specialiști, a fost amânată de teama reacțiilor negative ale locuitorilor din zonele rurale. Fermierii cer autoritățile să oblige cetățenii care cresc porci în gospodărie să ia măsuri de izolare și protecție a acestor animale, pentru a nu intra în contact cu porcii mistreți. ”Nu se ia nicio măsură concretă. Nu cerem să nu se mai crească porci în gospodării, dar măcar să-i țină în curte, nu să-i lase liberi pe la stâne și acolo să se împerecheze cu porcii sălbatici. Mai mult de atât, sunt acești comercianți care se duc în zona roșie din Constanța, unde sunt focare de pestă porcină africană, și cumpără purcei la prețuri de nimic, pentru ca apoi să îi vândă în alte județe, în are nu se înregistraseră focare”, ne-a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc. Acesta atrage atenția că, pe lângă pierderile din sacrificările de porci, mai sunt pierderi pentru fermele situate în zona de protecție, care nu au voie să-și vândă porcii, fermierii fiind obligați să aștepte cinci luni, timp în care costurile cresc. Din cauza pestei porcine africane, producătorii acoperă acum mai puțin de 40% din necesarul de carne de porc de  pe piața internă.

Cum închid europenii focarele

La jumătatea lunii iunie, ANSVSA raporta că pesta porcină africană evoluează în 31 de localități din 11 județe, cu un număr de 55 de focare (dintre care 2 în exploatații comerciale). În alte 10 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 366.694 de porci afectați de boală și există 1.433 de cazuri la mistreți.  La acestea s-au mai adăugat, între timp, alte cinci județe. ”S-a întâmplat ceea ce noi am prevăzut că se va întâmpla încă din primăvară. Pentru noi nu este o surpriză, se pare că pentru autorități a fost o surpriză. Producătorii sunt extrem de îngrijorați și supărați pentru că, în esență, nu s-a luat nicio măsură preventivă coerentă, motiv pentru care și autoritățile europene au trimis o sumedenie de rapoarte în care s-a atras atenția să se facă lucrurile care trebuie făcute, dar se pare că ANSVSA ignoră total recomandările specialiștilor europeni”, a afirmat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc. Cotele de vânătoare la porcul mistreț au fost majorate nesemnificativ de către Ministerul Mediului, în condițiile în care acest animal sălbatic este principalul furnizor și transportator al virusului de pestă porcină africană. Ioan Ladoși ne spune că belgienii au rezolvat foarte radical un focar de pestă porcină la mistreți. ”Cum au descoperit porcii mistreți morți din cauza pestei porcine africane, au înconjurat toată pădurea cu gard electrificat, au chemat apoi armata și au împușcat la lunetă toți mistreții din pădure”, a afirmat Ioan Ladoși.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
295 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger