AcasăNewsAlerta! Ne pandeste o pandemie de gripa aviara!

Alerta! Ne pandeste o pandemie de gripa aviara!

Autoritatile din Taiwan atrag atentia ca exista riscul unei pandemii de gripa aviara, dupa descoperirea, pentru prima data la om, a unui virus gripal A (H6N1). Acesta  este intalnit, de regula, doar in fermele de pasari.

Pasarile sunt infectate, in mod curent, cu virus gripal A (H6N1)

Medicii taiwanezi au descoperit virusul la o tanara in varsta de 20 de ani, care, culmea, nu fusese cu trei luni inainte de contaminare (timp suficient de incubare) in strainatate. Mai mult, in zona in care locuieste femeia nu sunt ferme de pasari in care, de regula, se regaseste A (H6N1). Tanara a reactionat bine la tartament cu Tamiflu, iar acum se afla in afara oricarui pericol. Cum era de asteptat, au fost investigate medical si persoanele din anturajul sau, iar sase dintre acestea prezentau simptome de gripa, insa analizele au relevat ca nu au fost contaminate cu A (H6N1). In aceste conditii, sursa infectarii femeii ramane un mister.

Evolutie imprevizibila

Virusul A (H6N1) nu este, de regula, virulent, insa cel descoperit la tanara taiwaneza prezinta o mutatie la hemaglutinina, o proteina care ii permite sa se fixeze pe celulele umane. Daca se va localiza pe caile respiratorii superioare ale omului, virusului ar putea (prin mutatia amintita), sa devina mult mai periculos pentru oameni. Totodata, exista riscul combinarii cu alte virusuri, iar medicii avertizeaza ca este cazul sa ne pregatim pentru o pandemie de gripa aviara, complexa si imprevizibila.

author avatar
Arpad Dobre
794 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger