AcasăNewsAlertă națională. Statul pierde controlul asupra companiilor strategice!

Alertă națională. Statul pierde controlul asupra companiilor strategice!

Ministrul Economiei solicită ca legea să permită și primăriilor să cumpere acțiuni

Ministrul Economiei, Nicoale Bădălău, a solicitat Guvernului să emită de urgență un act normativ care să permită statului să cumpere acțiuni la companiile strategice. Acesta a avertizat asupra pericolului de pierdere a statutului de acționar majoritar, în contextul intenției Fondului Proprietatea de a-și vinde acțiunile.

Ministrul Economiei solicită ca legea să permită și primăriilor să cumpere acțiuni

Statul român se află în pericol iminent de a-și pierde puterea de decizie în cazul companiilor cu importanță strategică, printre acestea numărându-se OMV Petrom, Hidroelectrica, CN Aeroporturi București și SN Nuclearelectrica SA. Fondul Proprietatea, care deține un pachet important de acțiuni la companiile strategice ale României, a anunțat intenția de a vinde aceste acțiuni, în acest moment statul fiind în imposibilitatea de a le cumpăra. Pentru a preveni dezastrul, Ministerul Economiei a emis un proiect de Ordonanţă a Guvernului privind consolidarea poziţiei de acţionar a statului şi modificarea unor acte normative. ”Întreprinderile publice reprezintă un segment important al economiei naţionale care, prin activitatea şi rezultatele lor financiare, au influenţă asupra stabilităţii şi dezvoltării economice a ţării. Deţinerea de către stat de participaţii la întreprinderile publice are la bază atât raţiuni economice, cât şi sociale, de serviciu public, structurale sau de siguranţă naţională, pornind şi de la aşteptările cu privire la nevoile pe care acesta trebuie să le acopere. Indiferent de motivaţia statului ca acţionar în întreprinderile publice, aceasta are întotdeauna un impact economic, cu implicaţii substanţiale asupra bugetului de stat, precum şi de natură socială. În unele societăţi însă, cum sunt si societăţile de interes strategic, este importantă prezenţa statului ca acţionar, într-un procent care să asigure adoptarea unor decizii strategice obligatorii la nivel naţional, cu respectarea principiilor concurenţei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Statul, discriminat

Conducerea Ministerului Economiei invocă necesitatea creării unui cadru legal pentru achiziționarea de acțiuni de către stat, argumentând că reglementările actuale în vigoare în materia privatizării interzic statului să achiziţioneze acţiuni la societăţi cu capital de stat sau privat, nefiind reglementat mecanismul prin care statul, la rândul său, ca şi ceilalţi acţionari, să îşi poată consolida poziţia de acţionar. ”Fondul a început să vândă deja acțiuni de la companii la care statul are interes să cumpere.

Fondul Proprietatea deține acțiuni la Hidroelectrica în valoare de 875 milioane de euro

Dar, din păcate, nu există nicio bază legislativă pentru așa ceva. Ar fi absolut dramatic ca statul să piardă controlul asupra acestor companii care sunt mai strategice decât Deveselu. În caz de Dumnezeu știe ce, și vedeți că geopolitic lucrurile nu sunt deloc liniștite, statul nu poate să facă mare lucru. Mai mult decât atât, nu are posibilitatea de a negocia în caz de capital străin. Statul ăla pe care noi îl credeam acum 30 de ani că este un stat mizerabil, nu mai este așa de mizerabil în nicio țară din lume. El începe să fie un actor economic. Până la urmă este avuția țării și cineva trebuie să răspundă de ea. Deocamdată nu cunoaștem altă instituție în afara statului care poate să facă așa ceva. Cel care ar avea majoritatea acțiunilor, în cazul în care statul pierde acest control, ar putea lua niște decizii care să nu mai avantajeze țara. Mai mult, există un lucru pe care ar trebui să-l facă orice Guvern imediat, că suntem în întârziere, să pună în valoare resursele naturale în interesul economiei românești. Că este sare, electricitate, pietriș, apă minerală, toate acestea trebuie foolosite pentru ca economia să facă un salt de la o economie de manufactură, că facem piese de schimb pentru alții, la ramuri industriale cu valoare adăugată mai mare, că numai așa putem să alimentăm bugetul. O pierdere a controlului asupra companiilor strategice ar însemna un risc de explozie a tuturor prețurilor. Dacă nu ai un cuvânt de spus în management, atunci își fac alții interesele”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.496 afisari

3 COMENTARII

  1. FP are intre 10 si 20% din actiuni.
    Cum poate pierde controlul Statul daca FP vinde?
    Ce aberatie!

  2. Dar stiti cumva cum sunt numiti managerii in „acest stat” domnule Cosea? Sunteti presedinte CS la o astfel de Companie. Iar acolo, managementul este o infamie!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger