AcasăNewsAlerta mondiala! Ne pandeste “boala X”, maladia fara antidot

Alerta mondiala! Ne pandeste “boala X”, maladia fara antidot

Specialistii spun ca acest ”criminal necunoscut” ar putea ucide milioane de oameni.

Daca boala X isi va descatusa fortele milioane de oameni vor plati cu viata

In luna februarie, oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au convocat un comitet de urgenta la Geneva pentru a lua in considerare un scenariu incredibil: omenirea la un pas de o epidemie de proportii planetare care nu are antidot.

Ucigasul perfect

Scopul intalnirii era acela de a identifica agentul patogen care are un potential urias de a cauza o epidemie si de a omori milioane de oameni.  A fost pentru a treia oara cand a fost convocata o astfel de adunare, formata din bacteriologi si infectionisti renumiti, insa cand a fost publicata lista bolilor periculoase din 2018, lista pe care se gasea si aceasta boala nemaivazuta. Ea a fost numita “boala X”.

Ce este Boala X?

Boala X nu este un agent patogen nou identificat, ci ceea ce specialistii numesc „un germen cunoscut, dar necunoscut”. Este o boala care apare din cauza unei mutatii genetice sau, posibil, a unui accident. Prin includerea sa in lista celor mai periculoase boli din viitorul apropiat, Organizatia Mondiala a Sanatatii admite ca acest agent infectios cu mare potential de a cauza o epidemie este foarte imprevizibil. Asemanator cu gripa spaniola, care intre 1918 si 1920 a ucis intre 50 si 100 de milioane de oameni, Boala X este catastrofa pe care nimeni nu a anticipat-o.

De unde vine boala X?

Una dintre sursele Bolii X ar putea fi utilizarea deliberata a bolilor infectioase ca arma. Chiar daca armele biologice au fost folosite inca din perioada Evului Mediu, noile descoperiri stiintifice, inclusiv mutatiile genetice, fac acum mai usoara ca niciodata dezvoltarea de agenti biologici letali. SUA si URSS au explorat armele biologice in timpul Razboiului Rece si ambele continua sa pastreze in actualitate culturi patogene, ca virusuri destul de periculoase mentinute in laboratoare secrete si securizate. Ceva mai recent, armata irakiana a atacat cu toxina botulinica, sub coordonarea lui Saddam Hussein, trupele teroriste Al Qaeda au experimentat efectele Antrax-ului.

author avatar
Catalin Dumitrescu
754 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger