AcasăNewsAlertă maximă! Pericol de epidemie la granița cu Ucraina

Alertă maximă! Pericol de epidemie la granița cu Ucraina

Populația adultă din județele învecinate cu Ucraina trebuie să să vaccineze urgent

Ministerul Sănătății se pregătește să achiziționeze doze de ser antidifteric pentru a trata o boală care a fost eradicată în România din 1989. În Ucraina a izbucnit deja epidemia de difterie, boala manifestându-se violent chiar la granița cu țara noastră.

Populația adultă din județele învecinate cu Ucraina trebuie să să vaccineze urgent

Autoritățile sanitare din România au demarat o campanie urgentă de vaccinare a copiilor din județele României aflate la graniță cu Ucraina, după ce în țara vecină a izbucnit epidemia de difterie. Mai mult, Ministerul Sănătății se pregătește pentru ce este mai rău, solicitând aprobarea de a achiziționa sute de doze de ser antidifteric, necesar pentru tratarea acestei boli contagioase extrem de gravă. Difteria se transmite pe cale aerogenă prin picături, directă, prin contact cu persoane infectate sau indirectă prin obiecte de uz contaminate și în foarte rare cazuri prin alimente. Difteria poate provoca o serie de complicații cu riscuri fatale, cum ar fi miocardita toxică, paralizia și nefroza toxică. ”Potrivit reglementărilor în vigoare, este obligatorie păstrarea în stocurile Rezervei Ministerului Sănătăţii a unei cantităţi de 51 fiole soluţie injectabilă de ser antidifteric purificat şi concentrat. Având în vedere situaţia epidemiologică actuală creată prin apariţia în Ucraina a unor cazuri de difterie, inclusiv în zona frontierei cu România, precum şi solicitarea Institutului Naţional de Boli Infecţioase <<Prof.dr.Matei Balş >>, propunem modificarea cantităţii de ser antidifteric purificat şi concentrat prevăzută în nomenclator, în sensul creşterii numărului de fiole de la 51 la 200 fiole de 1 ml soluţie injectabilă 10.000 U.I.”, se arată în referatul de aprobare al ordinului ministrului Sănătății.

Vaccinarea adulților din zonă, obligatorie

Directorul Centrului de Prevenire și Control a Bolilor Transmisibile, dr.Adriana Pistol, atrage atenția că nu numai copiii trebuie vaccinați, ci și adulții, cel puțin cei care locuiesc în zona de risc. ”Este foarte important ca în zonă se se vaccineze toți copiii pentru că sunt foarte multe comunități la granița cu Ucraina care nu sunt corect vaccinate.  Am recomandat și adulților care, fie călătoresc în Ucraina, fie locuiesc în zona de graniță să-și facă vaccinul, forma de difterie care circulă în Ucraina fiind cea respiratorie, care este cea mai gravă. Este alarmant și faptul că în Ucraina vaccinarea populației se face în proporție de doar 19%, iar traficul de la frontieră crește mult riscurile răspândirii bolii. O problemă foarte importantă, pe care noi tot încercăm să o aducem la cunoștința populației, este aceea că și adulții trebuie să se vaccineze diftero-tetanic și polio cel puțin o dată la 10 ani, ori la noi, în afară de vaccinul antigripal, pe care oamenii îl achiziționează doar dacă în anul precedent a fost epidemie, niciun alt vaccin nu se face. Și riscăm să reapară boli eradicate de zeci de ani”, ne-a declarat dr.Adriana Pistol, directorul Centrului de Prevenire și Control a Bolilor Transmisibile.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
370 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger