După decizia autorităţilor de a anula tradiţionalul pelerinaj cu ocazia cinstirii zile Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii, precum și mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au transmis mesaje de solidaritate cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei și cu Patriarhul Daniel, care susțin că hotărârea este o încălcare a libertății religioase a românilor.
În acest an, din cauza evoluţiei pandemiei de coronavirus în ţara noastră, a fost anulat tradiţionalul pelerinaj organizat începând cu anul 1641, în contextul noilor reglementări anunţate de autorităţi prin care se interzice prezenţa pelerinilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi.
Credincioșii au intrat în curtea Mitropoliei de la Iaşi
Este o stare de tensiune foarte mare la Mitropolia din Iași, unde s-au adunat sute de pelerine din toată țara pentru a se ruga la moaștele Sfintei cuvioase Parascheva. Acolo sunt și lideri ai protestatarilor din Capitală, iar alerta este maximă.
Unii dintre protestatarii foarte cunoscuți de la mitingurile din București au reușit să „spargă” cordoanele de jandarmi și să pătrundă în curtea Mitropoliei.
Numai că, în loc să se roage protestatarii s-au luat de unii jurnaliști și chiar de credincioși.
„Am avut aseara discuţii cu jandarmii. Astăzi, asa cum am promis şi cum trebui, toţi românii se vor închina la moaşte”, a spus unul dintre protestatari.
La Iaşi se află şi Luis Lazarus
„Mi-au spus locuitorii din Iaşi că nu li se pare corect ca ceilalţi să nu fie lăsaţi să se închine la raclă. Dreptul la religie şi credinta apartine tuturor. Toti cei care vor sa se închine la racla ar trebui să poata să faca acest lucru. Punctul de vedere al Patriarhiei este opus punctului de vedere al Guvernului. As vrea ca Guvernul sa nu se mai bage in credinta. Or fi ale lor alte lucruri de ordin administrativ, dar credinta nu. Am intrat. Pur si simplu s-au deschis toate porţile şi am fost lăsati sa intrăm”, a spus Luis Lazarus.
Ofiţerii îmbrăcaţi în civil patrulează în jurul Mitropoliei
Deoarece mulți dintre cei veniți la Mitropolie nu respectau regulile de distanțare socială și nu aveau mască de protecție, oamenii legii au dat sancțiuni sub formă de avertisment.
„O sărbătoare mai tristă ca celelalte sărbători”, a spus unul dintre credincioşi.
Jandarmii și polițiștii au împânzit zona Mitropoliei IAȘI. Mai mulți protestatri din țară au anunțat că ajung acolo. Doar 500 de credincioși pot participa la slujba ținută pentru Sfânta Parascheva. Racla cu sfintele moaște a fost scoasă afară, dar nu toți credincioșiisunt lăsați să ajungă la ea.
Oamenii furioși au început să strige:„O să daţi socoteală cu toţii”, „Duceţi-vă la diavol” şi „Jos dictatura”.
Noaptea trecută au fost altercații între jandarmi și credincioși
„Să ne spuneți legea pe care o încălcăm”, „Trebuie să apărați poporul”, mai spun credincioșii.
„Da, suntem urmariti de zici ca suntem pericolul public numarul 1. Aseară l-am prins pe un securist cum se tot plimba si ne poza si filma! I-am zis ca daca il mai prind o data, va primi ce merita! V-am spus ca este Statul bolsevico-fascist! Gestapoul pe urmele patriotilor ! Acum intelegeti de ce poporul trebuie sa se trezească? Acum intelegeti ca nu vor sa ne recuperam tara? Suntem condusi de fasciști! Asta este adevarul!”, a spus Diana Iovanovici Șoșoacă, cunoscut avocat și militant pentru drepturile creștinilor, prezentă la Iași.
Mesajul Episcopului Hușilor, Ignatie
Episcopul Huşilor, Ignatie, a transmis, miercuri, un mesaj cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, afirmând că anul acesta, mai mult ca niciodată, Sfânta poartă „povara necredinţei, a urii ateiste a progresiştilor”, dar şi „povara suferinţei credincioşilor”.
„Mai mult ca niciodată, în anul acesta pandemic, când umanitatea este zguduită de un virus, care ne tulbură sănătatea, viaţa, existenţa, Sfânta Parascheva poartă povara necredinţei, a urii ateiste a progresiştilor din agora virtuală sau reală, a agoniei celor care vor să anihileze orice pâlpâire firavă a credinţei, a celor mândri şi cu reflexe luciferice, care cred în minciuna iluziei lor că o pot carantina pe Sfânta în casa ei.
De asemenea, Sfânta Parascheva poartă povara suferinţei credincioşilor, aidoma lui Iov, cărora le-a fost furată, prin argumente şi sofisme elaborate, exact bucuria îmbrăţişării şi întâlnirii faţă către faţă cu cea pe care o simt, în puterea cuvântului, ca fiind ‘mult folositoarea’. Iaşiul a devenit pentru câteva zile un adevărat pustiu al Carantaniei, unde Ispititorul a îmbrăcat savuros, fariseic şi ipocrit, nenumărate ipostaze, neţinând cont că bucuria sărbătorii se putea desfăşura în condiţii de respectare, cu stricteţe, a recomandărilor sanitare în vreme de pandemie şi cu încredinţarea că orice creştin, iubindu-şi aproapele, se protejează atât pe sine, cât şi pe cei din jurul său.
Dar, aşa cum deja ştim, sfidarea credinţei nu are nevoie de argumente pentru a se instala. Este nevoie doar de determinare şi, mai ales, de consecvenţă. Peste câteva zile îşi va căuta nestingherit rezidenţă undeva prin Bucureşti”, a afirmat episcopul într-un mesaj postat pe site-ul Episcopiei Huşilor.
Episcopul Hușilor spune că la Mitropolie au venit „manipulatorii de serviciu”
„Pentru manipulatorii de serviciu: cred că există COVID-19 (nu a fost nevoie să trec printr-o asemenea experienţă ca să ajung la o asemenea concluzie; credinţa în Dumnezeu şi profesionalismul medicilor m-au ajutat de am depăşit, cu linişte interioară şi speranţă multă, acest moment de încercare din viaţa mea).
În egală măsură, cred că există şi virusul ateismului sovietic reciclat, pe care îl vedem că se năpusteşte vehement şi furibund asupra Bisericii Ortodoxe Române, dar fără succes concret asupra dimensiunii interioare a sufletului, pentru că Dumnezeu ne-a hărăzit cu darul imunităţii credinţei atât în vremea comunismului ateu – cel mai cumplit microb al umanităţii secolului al XX-lea -, cât şi în vremurile ‘omului recent’, multiplicat în diversele tulpini ale progresimului neomarxist contemporan.
Sunt pentru respectarea recomandărilor sanitare pe vreme de pandemie cu maximă şi responsabilă stricteţe – dovadă stau toate intervenţiile mele scrise încă din vremea stării de urgenţă – , însă fără a trece cu vederea ingerinţele statului în trăirea actului credinţei, care au drept finalitate nefastă lezarea şi limitarea, în mod profund şi discreţionar, a libertăţii religioase”, a mai spus Ignatie.